sport
80

Bh. sportisti spremni za Pescaru: Marko Đurić na treninzima preplivao 500 km

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U prvim Mediteranskim igrama na pijesku koje će se održati u Pescari Bosna i Hercegovina će nastupiti sa šest sportista.

U Italiji će se takmičiti 24 reprezentacije svijeta u sportovima kao što su akvatlon, rukomet na pijesku, tenis na pijesku i skijanje na vodi, a naša država će imati predstavnike u odbojci na pijesku, plivanju sa perajama i plivanju na otvorenom moru.

"Iako je ovo prvo izdanje Mediteranskih igara na pijesku, naši sportisti nisu neiskusni, već pravi reprezentativci Bosne i Hercegovine i Olimpijskog komiteta BiH", rekao je potpredsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Siniša Kisić.

U odbojci na pijesku Bosnu i Hercegovinu predstavljat će dva para – Žarko Kisić i Drago Teodorović te Dajana Petrović i Monika Valandro.

"U Pescari ćemo imati šta da vidimo i šta da naučimo, a prijašnja iskustva su nas pripremila za ovakvo takmičenje. Na ovakvim novim takmičenjima dobivaju se novi izgledi za uspjeh, a mi idemo da se borimo i damo sve od sebe", rekao je odbojkaš Kisić.

Njegova kolegica Monika Valandro je istakla da će i pored činjenice da nastupa prvi put na ovakvoj vrsti takmičenja zasigurno dati sve od sebe.

"Želim zahvaliti Olimpijskom komitetu i poručiti kako mi je velika čast predstavljati državu", rekla je Valandro.

Aleksa Jošić i Marko Đurić naši su predstavnici u disciplinama plivanja s perajama i plivanja na otvorenim vodama, a Đurić je naglasio kako očekuje dobar plasman, a kako sam kaže, bilo bi dobro osvojiti i neku medalju.

"Plivanje sa perajama je nova disciplina koja ima svoje specifičnosti. Peraje moraju imati određene dimenzije, tu je i disalica zbog koje se mora uvježbavati disanje, a dodatne otežavajuće okolnosti pružaju i morski valovi. Za ove igre sam se spremao dva i po mjeseca, a za to vrijeme sam u treninzima prevalio 500 kilometara", rekao je Đurić.

Pored navedenih sportista uz njih će na igrama biti šef misije Said Fazlagić, treneri Ljubiša Ristić i Marko Đurić.

Mediteranske igre na pijesku održat će se od 28. augusta do šestog septembra u italijanskoj Pescari koja je bila domaćin Mediteranskih igara 2009. godine.

Vezani članci