sport
0

Bh paraolimpijski tim dočekan u Sarajevu

FENA
Bosanskohercegovački paraolimpijski tim sinoć je doputovao u Sarajavo nakon učešća na 13. paraolimpijskim igrama u Pekingu. Više stotina ljubitelja sporta na sarajevskom aerodromu priredilo je srdačan doček reprezentativcima BiH u sjedećoj odbojci, atletici i streljaštvu.

Bh. sportisti invalidi iz Pekinga su se vratili sa srebrenim odličjem, koje je osvojila reprezentacija u sjedećoj odbojci.

Selektor naših srebrenih odbojkaša Mirza Hrustemović je istakao, da je njegova ekipa, iako nije uspjela dbraniti zlato iz Atine, uspješno predstavljala našu zemlju.

"Pored svega smatrama da smo postigli uspjeh. Naš cilj bio je plasman u finale, što smo i ostvarili. U finalu smo igrali previše napeto, mogli pružiti i više, ali ni Irancima nismo dozvolili da briljiraju. Sve u svemu pokušavam momcima da kažem da budu sretni ovim srebrom iz Pekinga. Na kraju u međusobnom omjeru još uvijek vodimo protiv velesile kakava je Iran", kazao je Hrustemović.

Srebrenu medalju za BiH osvojila je ekipa u sastavu: Ismet Godinjak, Adnan Manko, Ejub Mehmedović, Esad Durmišević, Asim Medić, Mirzet Duran, Zikret Mahmić, Dževad Hamzić, Hidajet Jusufović, Safet Alibašić, Sabahudin Delalić i Ermin Jusufović.

Sportska delegacija BiH u Pekngu je brojala 27 članova, od kojih je bilo 15 takmičara. Pored reprezentacije u sjedećoj odbojci boje BiH na Paraolimpijadi još su branili Dženita Klico i Dževad Pandžić u atletici, te strijelac Izudin Husanović.

Na igrama je učestvovalo 150 zemalja s više od 4.000 sportista s invaliditetom, koji su se za odličja borili u 20 sportova.