sport
0

BH Fanaticos: "Da, Ušanoviću. Neko stoji iza nas!"

Sarajevo-X
Prepirka između Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH i najveće navijačke grupe svih reprezentacija BiH, BH Fanaticosa, se nastavlja, a mi vam prenosimo najnovije saopštenje BH Fanaticosa.

Najnovije zvanično saopštenje za javnost BH Fanaticosa naslovljeno je "Da, Ušanoviću. Neko stoji iza nas!", a tekst saopštenja glasi:

"U normalnom i savremenom svijetu izjave poput one od strane ”Čika Muniba” Ušanovića da je neko platio BHFanaticosima 100.000 KM da vode rat protiv saveza ne bi vrijedile ni da se na njih potroši dvije minute. Međutim kako je kod nas, na žalost, sve izvrnuto na glavu želimo ovim putem da reagujemo na tu izjavu, mada bi smijeh pomiješan sa žalosnim plačem trebao biti najbolji odgovor.

Da, Čika Munibe. Iza nas stoji neko. Drago nam je da ste opet pokazali svoje velike administrativne sposobnosti i to skontali. Moramo vam priznati da ste nas pročitali. A sada kada ste otkrili hladnu vodu možemo vam i odgovoriti ko stoji iza nas:

Iza nas stoje svi oni Bosanci i Hercegovci kojima mrak u pol bijela dana pada na oči kada vide kako i na koji način vodite fudbal u BiH. Svi oni Bosanci i Hercegovci prema kojima se odnosite kao prema stoci kada vas nazovu u FSBIH i pitaju na primjer kako će doći do karata za utakmicu u Oslu protiv Norveške. ”Gospodin je otisao na kahvu!” – je u 90% slučajeva odgovor kada se nazove FSBiH da bi se dobila neka informacija. Zamislite kada bi u modernom svijetu vi nazvali recimo Švedski fudbalski savez i dobili odgovor ”Ma on je otišao negdje na kahvu”.

Da ne spominjemo onu bruku i sramotu kada ste pred utakmicu za istočnim komsijama zakazali sastanak u FSBIH sa nekoliko navijačih grupa (Horde Zla, Manijaci, BHF, itd…) da se onda taj dan ne bi ni pojavili u FSBIH. Vjerovatno vam je važnije bilo da provedete Dragana Stojkovića Piksija Baščaršijom i dobro ugostite one koji su do jučer javno govorili kako je BiH vjestačka tvorevina nego da odvojite vremena za svoje navijače.

Da, Čika Munibe. Iza nas stoji neko. Taj ”neko” su svi oni Bosanci i Hercegovci kojima je vise dosta blamaže naše reprezentacije i jos veće blamaže naših klubova u evropskim kupovima. Da li ste vi svjesni da ima ljudi na ovome svijetu, Bosanaca i Hercegovaca, koji prate reprezentaciju ne zato što im je to posao i zarađuju pare preko toga, nego zato što vole tu reprezentaciju i tu zemlju, i danima prije utakmice ne spavaju? Ali vi to naravno NIKADA nećete moci shvatiti. Nećete moći shvatiti šta je to što vuče naše momke i cure od Čikaga do Mostara, Sarajeva i Zenice da dođu u Brisel i bodre naše reprezentativce (od kojih se usput rečeno ni 25% nije sjetilo da se pozdravi sa njima nakon utakmice). I nije istina ono na šta se često izvlačite da reprezentacija nema podršku da valja. Samo da vas posjetim da je reprezentacija BiH u mnogim susretima imala podršku kakvu nisu nikada imale ni puno jače i bolje reprezentacije u Evropi. Od onih dana iz 1997. kada su Horde Zla, Manijaci, RA i ostali BH-navijaci pravili fantastičnu atmosferu na Kosevu (kao na primjer u utakmici sa Grckom) pa preko atmosfere u Oslu protiv Norveške 2002, Kopenhagena 2003 do Brisela 2005 gdje su svi BH-navijači, bez obzira bili oni BHF, Horde Zla, Belay Boys, Robijaši, Manijaci, Red Army i drugi stali zajedno i bodrili našu reprezentaciju. Kako to jedan stariji dedo reče u Briselu:” Ovi nesposobnjakovići u reprezentaciji i savezu ne zaslužuju ovakve navijače.”

Iza nas stoje svi oni koji su umorni od očajnoga stanja u našoj ”Premijer Ligi” gdje se manje više sve svodi na ”više interese i dogovore” i gdje su klubovi koji su pronijeli ime BiH po Evropi i bivšoj Jugoslaviji srozani na nivo nekih seljačkih ekipa da bi upravo te seljačke ekipe sada bile u vrhu. Da ne govorimo o tome kako je državni dres vremenom više samo odskočna daska da se neko proda u inostranstvo, a ne nesto što je i mora biti najsvetije svakom ko je u fudbalskom svijetu BiH.

I na kraju želimo istaći da ova pobuna protiv saveza nije nikakav ”projekat” koji samo BHFanaticosi vode. Već godinama, mnogo prije BHF je postao ovako organizovan kao sada, su se navijačke grupe iz BiH bunile zbog stanja u kome se nalazi naš fudbal, a što Vi veoma dobro znate. I umjesto da napravite radikalne promijene da se nivo našeg fudbala kako na reprezentativnome tako i na klubskome polju popravi vi i dalje vodite FSBiH kao da je to neko sredstvo za izmirivanje raznih računa i starih

dogovora. Vrijeme je da odete (čitaj: kompletan vrh) i prepustite mjesto nekome ko će napraviti dugoročni plan kako da se naš fudbal izvadi iz ovoga jada i čemera.

Na kraju želimo ponoviti da nas uopšte nije briga ko će poslije vas doći u FSBiH. Jedino nas je briga da se vrati kult reprezentaciji BiH i da za nju ne igraju neki koji BiH ne znaju ni na karti naći, te da se sredi stanje u našem fudbalu tako da nasi klubovi imaju optimalne mogućnosti da razviju mlade talente od kojih će i ti klubovi i reprezentacija imati koristi na kraju.

DANAS U SAVEZU SUTRA U KAVEZU !!!"

BH Fanaticos