Osvajanje Mount Everesta
0

Bh. alpinisti u pohodu na krov svijeta

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bosanskohercegovački alpinisti Zehrudin Isaković, Miralem Husanović i Naim Logić pokušat će, u okviru međunarodne alpinističke ekspedicije, osvojiti Mount Everest na Himalajima, koji je sa 8.848 metara najviši vrh svijeta. Planirano je da to bude oko 20. maja.

Ekspedicije broji 19 učesnika iz Crne Gore, Slovenije, Italije, Hrvatske, Srbije i BiH. Organizator tog događaja za BiH je Klub prijatelja Zemlje "Planet", a glavni organizator Extreme Summit Team iz Beograda. Vođa ekipe je Dragan Jaćimović.

Na današnjoj pres konferenciji predsjednik Kluba i sudionik ekspedicije Zehrudin Isaković naglasio je da su se članovi te međunarodne ekipe pojedinačno vrijedno pripremali u proteklom periodu, a kruna tih priprema bilo je, u februaru ove godine, zajedničko osvajanje najvišeg vrha južne hemistefe Akonkagva (visine oko 7.000 m) u Argentini, ujedno i najviši vrh Anda.

Isaković je kazao da je planirano i snimanje dokumentarnog filma "Everest BH Telecom 2009" u kojem će biti opisana dešavanja prilikom uspona.

Tehničke aspekte uspona pojasnio je član ekspedicije Miralem Husanović i naglasio da će uspon biti izveden sa sjeverne strane što, kako je kazao, mnogi označavaju kao mnogo teže nego je to sa južne strane kojom su se 1953. popeli prvi penjači. Glavni problem pri usponu je nedostatak kiseonika.

"Mi ćemo koristiti kiseonik na visini iznad 7.000 m, ali bez obzira na to, uvjeti su otežani", kazao je on.

On je pojasnio da će uspon početi od baznog kampa koji je na 5.200 m. Sljedeći je istureni bazni kamp na visini od 6.400 m, odakle će krenuti prema narednim kampovima. Prvi kamp je na visini od 7.000 m na Nort Colu koji je na snijegu, drugi je na visini od 7.400 m i nalazi se na početku snježne strehe, treći na 7.900 m stjenovite police, a četvrti kamp je na 8.400 m.

"S četvrtog kampa krećemo prema vrhu. Sam vrh bi trebalo da bude usvojen oko 20. maja. Na posljednji uspon se kreće nešto prije ponoći i za oko jedanaest sati bi trebalo da budemo na vrhu. Ko bude kasnio nakon tog vremena morat će se vratiti", kaže on.

Nazif Hasanbegović je istaknuo podršku Olimpijskog komiteta BiH bh. alpinistima u njihovoj želji da osvoje vrh koji su planirali. On je naglasio da se uspon na Everest najčešće rangira kao osvajanje zlatne medalje na olimpijskim igrama. Eventualni uspjeh Isakovića, Husanovića i Logića BiH bi uvrstio u red zemalja koje su uspjele osvojiti "vrh svih vrhova".

Trojici bh. alpinista sreću i uspjeh poželio je i proslavljeni bh. alpinista Muhamed Gafić i naglasio da će oni imati najmanje mjesec dana ekstremno teških napora koji će ih nekoliko puta dovesti u situaciju da se, zbog života i zdravlja, zapitaju da li da odustanu ili nastave. Gafić je alpinizam definirao kao još nepoznatu granu ekstremnog sporta koji posebno mladim ljudima nudi pravo usmjerenje i razvijanje uma.

Muhamed Gafić je, zajedno sa bh. alpinistom Muhamedom Šišićem, bio sudionik jugoslovenske ekspedicije na Mount Everest 1979. kad su jugoslovenski alpinisti osvojili vrh po dotad nepropenjanom putu.