Nova atrakcija
387

Goražde dobilo prvo alpinističko penjalište “Klek”

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zahvaljujući goraždanskim planinarima koji su vrijedno radili proteklih nekoliko godina, BPK Goražde od danas ima još jedan atraktivan turistički sadržaj, a po prvi put u historiji ovo područje i ljubitelji prirode imat će na raspolaganju sportsko penjalište koje je otvoreno danas na lokalitetu Jahorinskog Kleka, planinskom dijelu koji pripada području BPK Goražde.

Planinari PK "Goražde- Maglić" su u saradnji sa prijateljima iz Poljske realizirali ovaj zanimljiv projekat koji je vezan isključivo za sportski turizam. Jedinstveno penjalište ima devet smjerova, a oko 20 planinara iz Goražda, Novog Sada, Banja Luke i Foče zvanično su otvorili penjalište.

"Malo je opasno, ali smo uradili sve da bude bolje, očistili smo staze u dva smjera, a do sada imamo devet smjerova. Opasno je jedino ako se ne nosi kaciga, a mi smo se potrudili da bude sigurno i da svaki planinar uživa u ovom sportu. Imamo i jednu malu stazu, deset do 15 metara, to je jedna stijena koju ja zovem poligon kod Ustiprače i to je izvrsno za vježbe i odatle idemo dalje, na misiju Klek", pojasnio je Michal Szameto iz PK "Goražde- Maglić".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Iskusni planinar Fahrudin Hasović smatra da je ovo penjalište veoma važno za turizam.

"Alpinistička penjališta su sve atraktivnija, a nema ih mnogo u BIH, tako da ovo daje velike šanse za dalji razvoj turizma, i zašto to ne bi iskoristili, ovako smo na dobitku", smatra Hasović.

Najduži smjer ovog penjališta iznosi 110 metara, a najkraći između 15 i 17 metara.