sport
78

Beljo pred meč protiv Usika: Došao sam do pisanja povijesti sporta moje zemlje

Piše: E. B.
Najbolji bosanskohercegovački profesionalni bokser Damir Beljo u kalifornijskom Inglewoodu 17. decembra borit će se za pojas svjetskog prvaka u WBO verziji, a protivnik će mu biti Oleksandr Usik.

Usiku će ovo biti prva obrana naslova nakon što je vrijedni pojas osvojio 17. septembra ove godine u Poljskoj slavljem protiv Krzysztofa Glowackog. Ovaj bokserski spektakl bit će održan u kultnoj dvorani Forum.

"Evo dođoh do svog cilja. Došao sam do pisanja povijesti sporta moje zemlje. Dobio sam ugovor od K2 promocije, tj. promocije od braće Kličko za meč za svjetskog prvaka u Americi, protiv trenutno najboljeg boksera današnjice, Ukrajinca Oleksandra Usika, koji je pod njihovim ugovorom i koji je osvojio sve što se u boksu može osvojiti.

Kao olimpijac je bio prvak Evrope, prvak svijeta, zlatni na olimpijskim igrama i evo kao profesionalac 5 puta branio WBO Interkontinentalni pojas i uzeo svjetski pojas od do tada neporaženog jakog Poljaka Krzysztofa Glowackog, koji je nokautirao velikog Marca Hucka i uzeo pojas od njega.

Bože hvala ti! Krv sam pišao na treninzima godinama, izozljeđivao se, uništio dosta i zdravlje i puno puta padao pod svom težinom i nepravdom, ali sam nastavljao jer sam 'konj' u glavi i htio sam doći do ovoga i opet ti hvala za sve Bože", napisao je Beljo na svom Facebooku.

Ukrajinski bokser je i dalje neporažen u profesionalnoj karijeri uz savršenih 10-0. Na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu osvojio je zlato. Radi se o borcu kontra garda i razornog udarca koji 90 posto svojih dvoboja završava nokautom.

Impresivnu karijeru ima i naš Damir Beljo koji za sada u profesionalnoj karijeri ima čiste 22 pobjede.

Bombarder sa Neretve posljednji meč je odradio 6. maja u Njemačkoj gdje je svladao Maika Kurzweila. Prije nekoliko mjeseci je zbog ozljede napustio evropski WBO naslov, a pritom je najavio da će nakon oporavka napasti svjetsku titulu i to se na njegovu, ali i radost svih Bosanaca i Hercegovaca obistinilo.