Otvoren šahovski turnir Bosna 2011.
0

Bakir Izetbegović povukao prvi potez

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Povlačenjem prvog poteza člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u partiji između bh. šahovskog velemajstora Borkija Predojevića i njemačkog velemajstora Arkadija Naiditscha danas je u Sarajevu zvanično otvoren 41. međunarodni šahovski turnir "Bosna 2011".

Na turniru, kojeg organizira Šahovski klub "Bosna", sportske će snage narednih deset dana odmjeriti više od 100 učesnika iz 22 zemlje svijeta. Turnir se organizira svake godine povodom 22. maja, dana prijema BiH u Unijedinjene nacije.

Turnir će se igrati po Švicarskom sistemu u devet kola, primjenjujući pravila šahovske igre FIDE. Ukupni nagradni fond je 50.000 eura.

Na svečanosti povodom otvaranja turnira prigodnim su se govorima sportistima, te brojnim gostima u zvanicama obratili izvršni direktor Evropske šahovske unije Vladimir Šakotić, predsjednik ŠK Bosna Nusret Čaušević te federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

Ministar Kaplan, koji ima i ulogu predsjednika Organizacionog odbora, smatra da su organizacijom ovog događaja koji predstavlja mjesto okupljanja vrhunskih šahista i šahistkinja BiH, Federacija BiH, Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo dobili neprocjenjivu sportsku manifestaciju koja doprinosi općem društvenom razvoju i promociji.

"Sportski duh je ono čega sigurno neće nedostajati na turniru. Sportske aktivnosti su najbolji način okupljanja mladih i uticanja na njihov zdrav razvoj i podizanje sportskog duha", istaknuo je on.

Na vrhunske sportske domete "Bosne" podsjetio je njen predsjednik Nusret Čaušević, naglašavajući da je klub od osnivanja 1960. godine zabilježio niz uspjeha te osvojio brojne domaće i međunarodne trofeje. On je mišljenja da turnir, kao vrhunski sportski i kulturni događaj, na izuzetan način predstavlja i Sarajevo i BiH.

Turnir se održava pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, Vlade Federacije BiH, Kantona Sarajevo i Grada Sarajevo.