"Pristrasnost pojedinaca"
35

Atletski klub Sarajevo: Duboko smo razočarani izborom najboljih bh. atletičara

Piše: K. H.
U subotu, 17. novembra 2018. godine, održat će se sjednica Skupštine Atletskog Saveza Bosne i Hercegovine. Na skupštini će pored redovnog izvještavanja biti upriličena dodjela priznanja zaslužnim sportistima i sportskim radnicima za 2017. godinu.

Tim povodom, Atletski klub Sarajevo je izdao saopćenje za javnost u kojem ističe da su duboko razočarani lošom organizacijom subotnje manifestacije i samim izborom najboljih.

"Atletski klub Sarajevo, kao jedan od najtradicionalnijih, te najuspješnijih klubova u bh. atletici ovim saopštenjem za javnost izražava duboko razočarenje lošom organizacijom subotnje manifestacije i samim izborom najboljih.

Atletika kao kraljica sportova je bazira na ostvarenim, izmjerenim rezultatima i za razliku od timskih sportova gdje pojedinac može biti dio uspješnog kolektiva sa skromnim doprinosom za rezultat, takav scenarij u atletici nije moguć. Jasno se zna čije vrijeme je bilo najbrže, čiji hitac ili skok najduži i izbor najboljih pojedinaca po izboru Atletskog Saveza BiH kosi se s osnovnim načelima ovog sporta.

Užasnuti smo što naša zaslužna reprezentativka, koja je uprkos zdravstvenim problemima, ostvarila vrhunske rezultate, izostavljena s izbora ASBiH. Podsjećanja radi, iako podsjećanje ne bi trebalo biti potrebno, već bi se na spomen rezultata kod odgovornih osoba ASBiH trebao javiti ponos, Alisa Bečić je u protekloj godini osvojila niz domaćih i međunarodnih takmičenja, postavila je nova dva rekorda Bosne i Hercegovine u disciplinama 200m i 400m i zahvaljujući njoj, naša reprezentacija je ostvarila bolje rezultate nego u ranijim godinama i žalosno je što njeni rezultati, koji su bez pogovora najvrijedniji za žene u protekloj godini, imaju mnogo više poštovanja i prepoznavanja van granica države, nego u Bosni i Hercegovini. Također, i drugi članovi našeg kluba su izostavljeni s popisa najboljih i postavlja se pitanje kako motivisati buduće atletičarke i atletičarke, te trenere, kada će ostavljati znoj na stazi, vrijedno raditi i ostvariti rezultate, a krovna kuća ovog sporta u državi bit će slijepa na njihov uspjeh.

Naknadni pozivi, objašnjenja selektora, članova komisije i predstavnika ASBiH predstavljaju amaterske postupke koji ne priliče ugledu ove institucije, koja svojim radom treba trasirati put ka uspješnoj atletskoj budućnosti u BiH, a ne dodatno štetiti ugledu ovog sporta, koji već duže vrijeme živi na rubu egzistencije.

Atletski klub Sarajevo se nada, da će u budućim ceremonijama, čiji je organizator ASBiH, jedini i isključivi kriterij biti kvalitet ostvarenog rezultata, a ne očita pristrasnost pojedinaca, kojima je vrijeme u bh. atletici davno prošlo", saopćeno je iz AK Sarajevo.