sport
0

Atletika: Marion Jones morala vratiti pet olimpijskih medalja

FENA
Američka atletičarka Marion Jones morala je vratiti pet medalja koje je osvojila na Olimpijskim igrama u australskom Sydneyu 2000. godine, nakon priznanja da se koristila dopingom.

Tridesetjednogodišnja Jones zbog uzimanja dopinga kažnjena je i dvogodišnjom suspenzijom koja je počela teći jučer.

Nakon godina poricanja, američka sprinterica na sudu je priznala da se nedopuštenim supstancijama koristila od septembra 2000. do jula 2001. godine.

Atletičarka je prihvatila da se izbrišu svi njezini rezultati postignuti nakon 1. septembra 2000. godine.

Njezine medalje iz Sydneya - tri zatim će biti vraćene Međunarodnom olimpijskom odboru i dodijeljene natjecateljicama i ekipama koje su u poretku bile iza nje.

Jones je okrivljena i za davanje lažnih izjava saveznim istražiteljima, za što bi joj presuda trebala biti izrečena u januaru.

Na Olimpijskim igrama u Sydneyu Marion Jones osvojila je zlato na 100 m, 200 m i štafeti 4x400 metara. Broncu je osvojila u skoku u dalj i u štafeti 4x100 metara.

Zbog Jonesina prijestupa, bez medalja će ostati i njene kolegice iz štafeta. Također, najavljeno je da će Jones biti diskvalificirana sa svih takmičenja od 1. jula 2000. godine, da će morati vratiti novac od nagrada i da će joj biti oduzete medalje koje je osvojila.

Među njima je naslov svjetske prvakinje na 200 metara, koji je osvojila na Svjetskom prvenstvu u kanadskom Edmontonu 2001. godine, i srebro na 100 metara na istom natjecanju.

Nakon izricanja suspenzije, Jones je najavila povlačenje iz atletike.