Priča o autorskim pravima
7

YouTube izgubio sudsku bitku

SRNA
Internet sajt YouTube mogao bi se suočiti sa plaćanjem velikih tantijema nakon što je u Njemačkoj izgubio bitku u vezi s muzičkim video-snimcima.

Sud u Hamburgu donio je odluku da je YouTube odgovoran za sadržaj koji korisnici postavljaju na sajt na kome se dijele sadržaji, navodi BBC. Sud želi da YouTube postavi filtere koji će registrovati kada korisnici pokušaju da postave muzičke klipove za koje prava zadržava grupa "Gema".

Ova njemačka industrijska grupa saopštila je na sudu da YouTube nije učinio dovoljno da zaustavi postavljanje spotova zaštićenih autorskim pravima. YouTube je saopštio da ne preuzima odgovornost za ono što rade korisnici, ali da reaguje ako sazna za kršenje autorskih prava.

   Iako je ovaj sudski slučaj zasnovan na sedam muzičkih klipova, YouTube će morati da plati ogromnu sumu novca ako bude morao da isplati tantijeme za sve klipove. "Gema" zastupa oko 60.000 njemačkih tekstopisaca i muzičara.

   Procjenjuje se da se svakog minuta na YouTube postavi oko 60 sati video-snimaka. Vlasnik YouTubea, kompanija Google, još nije komentarisao.