Smartphone sa Androidom
0

YotaPhone je inovativni mobitel sa dva ekrana

Klix.ba
Ukoliko želite smartphone sa dva ekrana, jednim s prednje i drugim sa zadnje strane, YotaPhone je pravi izbor.

YotaPhone je smartphone sa operativnim sistemom Android. On ima dva 4,3-inčna ekrana, jedan s prednje, a drugi sa zadnje strane. Na prednjoj strani je LCD, a na zadnjoj E-Ink ekran.

Smartphone sa dva ekrana je zasigurno novost na tržištu. Stražnji ekran ruskog YotaPhonea će biti sličan tabletu Amaton Kindle. Koristit će crno-bijelu E-Ink tehnologiju, koja koristi energiju baterije samo kada se slika na ekranu promijeni.

E-Ink ekran se neće moći koristiti za gledanje videoklipova, ali će korisnicima osigurati podatke o vremenu, tweetovima i porukama na Facebooku, a da pri tome mobitel ostane u modu koji štedi energiju. Na ovaj način bi se manje trošila baterija, što je jedan od najvećih problema današnjih smartphonea. Prednost E-Ink ekrana je i što nude dobru vidljivost i pod direktnom sunčevom svjetlosti.

Uprkos tome što ima dva ekrana, YotaPhone će biti veoma tanak, samo 0,4 inča na donjem te 0,3 inča na gornjem dijelu. To ga stavlja rame uz rame sa iPhoneom 5, čija debljina iznosi 0,3 inča od vrha do dna.

E-Ink ekran ima Corning Gorill staklo za unikatni zakrivljeni dizajn. Mobitel ima Android 4.1 Jelly Bean operativni sistem.

Kompanija planira predstaviti mobitel u februaru u Barceloni. u Rusiji će se pojaviti u trećem kvartalu sljedeće godine po cijeni od 500 dolara. Na ostalim tržištima se može očekivati u četvrtom kvartalu 2