Tehnologija
0

Yahoo odbacio i novu ponudu Microsofta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka kompanija za pružanje Internet usluga "Yahoo“ saopćila je da je odbacila najnoviji "smiješan" pokušaj američkoga softverskog giganta "Microsofta“ za kupovinu njegovih poslova s Internet pretraživanjem.

Taj pokušaj je orkestrirao jedan od manjinskih vlasnika "Yahooa" milijarder Carl Icahn, koji se zalaže za promjenu sadašnje uprave "Yahooa" na sastanku akcionara koji treba da bude održana 1. augusta.

"Yahoo" je saopćio da prijedlog "uzmi ili ostavi", koji su u petak dali Icahn i "Microsoft" uključuje veliko restrukturiranje te kalifornijske kompanije i prodaju njenih poslova s pretraživanjem američkom softverskom kolosu.

"Microsoft" i Icahn su dali "Yahoou" manje od 24 sata da odgovori na ponudu, prenijele su agencije.

"Microsoft" je 31. januara ponudio kupovinu "Yahooa" za 44,6 milijardi dolara u akcijama i gotovini, ali je ponudu kasnije poboljšao na blizu 50 milijardi dolara, što "Yahoo" također nije prihvatio.

"Yahoo" je potom pokušao da oživi pregovore s "Microsoftom", odbacujući, međutim, njegovu ponudu za kupovinu samo "Yahoovih" poslova s pretraživanjem, ali je "Microsoft" odgovorio da više nije zainteresiran za preuzimanje čitavog "Yahooa".

Poslije prekida pregovora s "Microsoftom, "Yahoo" je sklopio sporazum o reklamiranju s "Microsoftovim" rivalom "Googleom“ koji će mu, kako očekuje, povećati prihod za 250 do 450 miliona dolara u prvoj godini saradnje.

Ironija je da je "Googleova" dominantna uloga na tržištu Internet reklamiranja bio i glavni razlog "Microsoftovog" nastojanja da preuzme "Yahoo".

Taj sporazum je sada predmet razmatranja američke službe za zaštitu konkurencije, s obzirom da "Google" i "Yahoo" zajedno kontroliraju više od 80 posto američkog tržišta Internet reklamiranja.