Klix.ba na prezentaciji
32

Xiaomi u Bukureštu promovisao Redmi Note 13 seriju: Pristupačan, a jači nego ikada

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Kompanija Xiaomi večeras je na svečanom događaju u Bukureštu predstavila novu Xiaomi Redmi Note 13 seriju, a događaj je održan u Muzeju nove umjetnosti gdje je svaki prizor bio ikoničan, a novinar portala Klix.ba koji prisustvuje prezentaciji donosi najnovije informacije.

"ICONIC" je riječ koja se vezuje za novu Xiaomi Redmi Note 13 seriju koja je večeras i zvanično predstavljena za globalno tržište.

Prvi Redmi Note je plasiran prije 10 godina, a na desetu godišnjicu zvanično je predstavljen i Redmi Note 13, telefon srednje klase sa nevjerovatnom kamerom od 200 megapiksela, jakim procesorom, baterijom i velikim prostorom za pohranu.

U Bukureštu je danas u sklopu Redmi Note serije predstavljen: Redmi Note 13 Pro+ 5G, Redmi Note 13 Pro 5G, Redmi Note 13 Pro, Redmi Note 13 5G i Redmi Note 13.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Tokom večerašnje prezentacije akcenat je stavljen na sistem kamera, dizajn i kvalitet ekrana i procesora što ga je svrstalo cjenovno u telefone srednje klase, a po performansama na telefon većeg ranga.

Kada govorimo o uređaju, Redmi Note 13 serija, odnosno, Pro modeli, posjeduju kameru od 200 megapiksela s optičkom stabilizacijom i zumom od 2x i 4x ne gubeći na kvaliteti slike.

Đorđe Jovanović, direktor marketinga Xiaomija za Balkan, je kazao da novi sistem kamera ima visoke detalje, HDR i ISO performanse za fotografisanje u noćnim uvjetima.

"Jedan od krucijalnih dijelova kamere je "In-sensor zoom". Ovo je hardverski zum od 4x tako da fotografije ne gube na kvaliteti. Razlika 'in-sensor zoom' tehnologije i digitalnog zuma je drastična što se ponajbolje vidi na testnim fotografijama", kazao je Jovanović te dodao da svaka fotografija može da bude dorađena da se na njoj uklone određeni elementi, doda dodatni blur ili naknadno ubace filteri.

Osnovni modeli Redmi Note 13 5G i Redmi Note 13 opremljeni su glavnom kamerom od 108 megapiksela sa 3x in-sensor opcijom zuma.

Trostruka kamera se sastoji od glavne od 200 ili 108 megapiksela, ultraširoke od 8 megapiksela i makro kamere od 2 megapiksela.

"Ovo je ikonična kamera koja ima svoj Xiaomi Imaging senzor i kombinacija je E2E AI Remosaic opcije za brže i oštrije fotografisanje, Smart ISO opcije kako bi se reducirala ISO osjetljivost u HDR uvjetima te DCI-P4 tehnologijom koja osigurava življe i bogatije boje", objasnio je Jovanović.

Jovanović je još naglasio i superiornu jasnoću i AMOLED ekrana s osvježenjem do 120 Hz i osvijetljenjem od 1.800 nita za nesmetano korištenje u jakom dnevnom svjetlu, a ujedno s trostrukom zaštitom za oči korisnika.

"Ispod ekrana je smješten i senzor za očitanje otiska prsta a otključavanje uređaja", dodao je Jovanović.

Prvi zaobljeni ekran u Note seriji je zaštićen s Corning Gorilla Glass Victus zaštitom na Pro modelima za dodatnu otpornost na ispadanje i ogrebotine, a uređaj je otporan na prašinu i vodu, dok su osnovni modeli otporni na prašinu i prskanje.

Ispod ekrana vodeći model serije Redmi Note 13+ 5G opremljen je čipsetom MediaTek Dimensity 7200-Ultra s velikom baterijom od 5.000 mAh s HyperCharge punjenjem od 120W koji osigurava 100-postotnu napunjenost baterije za 19 minuta.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Redmi Note 13 Pro 5G ima najveću bateriju u seriji od 5.100 mAh s mobilnom platformom Snapdragon 7s Gen , Redmi Note 13 Pro pokreće MediaTek Helio G99-Ultra čipset i bateriju od 5.000 mAh, s brzim punjenjem 67W punjačem.

U sklopu današnjeg događaja predstavljeni su i tri dodatka u ponudi dodatne opreme i to Redmi Watch 4, Redmi Buds 5 Pro i Redmi Buds 5.

Kada govorimo o cijenama, Redmi Note 13 Pro+ 5G u ponoćno crnoj, mjesec bijeloj i aurora ljubičastoj uz dvije varijante odlaganja, koštat će od 999 KM, Redmi Note 13 Pro u crnoj, lavanda ljubičastoj i šumskoj zelenoj od 699 KM te Redmi Note 13 u ponoćno crnoj, menta zelenoj i ledeno plavoj i boji zalaska sunca po cijeni od 499 KM.