Konačan kraj
2

Windows 10 će posljednju sigurnosnu nadogradnju dobiti 2028. godine

D. B.
Iako Microsoftov operativni sistem Windows 10 dobija Copilot AI tehnologiju, ostaje činjenica da će ostati bez nadogradnji nakon 14. oktobra 2025. godine, a sada je poznato i kada će doći kraj sigurnosnim nadogradnjama.

U Microsoftovom postu na IT Pro Blogu se navodi da kompanija želi osigurati firmama i pojedincima dovoljno vremena da se pripreme za prelazak na noviji operativni sistem. Microsoft će stoga uskoro ponuditi Extended Security Update (ESU) program namijenjen Windowsu 10.

Baš kao što je sličan program bio napravljen za Windows 7, organizacije mogu kupiti i Extended Security Updates za Windows 10, što je trenutno zaključano u verziji 22H2. To će učiniti na osnovu godišnje pretplate, a maksimalni produženi period će trajati tri godine, odnosno do 14. oktobra 2028. godine. Ovaj program samo pokriva ključne i važne sigurnosne nadogradnje, tako da neće biti tehničke podrške osim ovih patcheva.

Alternativno rješenje je prelazak kompjutera koji koriste Windows 10 na noviji Windows 11 u cloudu putem Windows 365 pretplate. Na taj način će sistem Windows 10 instaliran na ovim mašinama imati koristi od Extended Security Updatesa bez dodatnih troškova, no i dalje u periodu do tri godine.

U Microsoftu bi radije da korisnici pređu na Windows 11, no ovog puta će tehnološki gigant proširiti ESU program na pojedince. To nije bio slučaj s ESU programom za Windows7, što pokazuje da su u Microsoftu itekako svjesni dominacije Windowsa 10 koja traje i danas.

Udio Windowsa 10 iznosi 68,02 posto, a Windowsa 11 samo 26,23 posto.