Istraga u Kanadi i Holandiji
4

WhatsApp kritikovan zbog zadržavanja telefonskog imenika korisnika

Klix.ba
Aplikacija WhatsApp je popularna u svijetu mobitela, a njeni korisnici dnevno razmijene milijardu poruka. No, sada je na meti agencija koje štite privatnost korisnika, jer navodno bez njihove dozvole zadržava brojeve iz njihovog telefonskog imenika.

Kanadski i holandski inspektori su otkrili da WhatsApp automatski skenira telefonske imenike većine korisnika kada oni koriste aplikaciju. Kompanija je kritikovana zbog prebacivanja sačuvanih brojeva telefona na WhatsAppove servere, ali brojevi korisnika koji ne koriste uslugu se također zadržavaju.

Holandska agencija za zaštitu podataka će odlučiti da li je potrebno preduzeti korake nakon istrage, jer je prema holandskom zakonu o privatnosti moguće nametnuti sankcije.

Kanadski inspektori su rekli da će nastaviti pratiti napredak aplikacije WhatsApp u mijenjanju politike privatnosti korisnika, jer drugih ovlasti nema.

Istraga je počela 26. januara 2012. godine. U to vrijeme su obje agencije imale razloga da vjeruju da WhatsApp prikuplja, objavljuje i zadržava lične podatke na način koji je protivan zakonima dviju zemalja.

Aplikacija WhatsApp Messenger omogućava razmjenjivanje tekstualnih, video, audio i medijskih poruka putem interneta, umjesto korištenja SMS ili MMS usluge. Aplikacija je kompatibilna sa Appleovim uređajima, kao i onim koji koriste Googleov operativni sistem Android. Aplikaciju mogu koristiti i korisnici Blackberryja kompanije RIM.

WhatsApp poduzima korake ka poboljšanju zaštite privatnosti već godinu dana, a oni uključuju šifrovanje poruka i sigurnije šifre. Iz kompanije još uvijek nema nikakvih komentara.