Tehnologija
0

Video igra "Halo 3" zavladala svijetom

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Iz američke kompanije Microsoft u četvrtak je saopćeno kako je njena najnovija video igra "Halo 3" nakon samo sedam dana po izlasku na svjetsko tržište osigurala zaradu od 300 miliona dolara, te udvostručila prodaju Microsoftove igraće konzole Xbox 360.

Novo saopćenje koje je u četvrtak objavio Microsoft nimalo ne iznenađuje, budući da je prethodno objavljena informacija da je, u prvih 24 sata po izlasku video igre "Halo 3" u prodaju 25. septembra, poznati tehnološki gigant ostvario zaradu od 170 miliona dolara.

Uspjeh novog nastavka popularne video igre "Halo" izuzetno je važan kako bi Microsoft pokušao osigurati dominantnu poziciju u 30 milijardi dolara vrijednoj globalnoj industriji video igara. Naime, posljednjih nekoliko godina lider na ovom tržištu bila je kompanija Sony. Microsoft ima još jednog rivala, a to je kompanija Nintendo i njena izuzetno uspješna igraća konzola Wii.

"Preliminarni izvještaji maloprodajnih objekata širom svijeta pokazuju udvostručenje prodaje igraće konzole Xbox 360 u poređenju sa sedmičnim prosjekom prije lansiranja ove video igre na tržište", navodi se u Microsoftovom saopćenju.

Kako objavljuje Reuters, u augustu je, u SAD-u, prodano 277.000 igraćih konzola Xbox 360, dok je širom Japana uspješno prodano 11.000 ovih konzola.

Sva tri nastavka video igre "Halo" prodana su u više od 20 miliona primjeraka, a početkom ove godine je objavljeno da su prva dva nastavka prodana u 14,8 primjeraka. Dakle, Microsoft je već uspio prodati otprilike 5,2 miliona primjeraka posljednjeg nastavka ove mega popularne video igre.