Tehnologija
9

Vibrirajuća viljuška HAPIfork upozorava vas kada prebrzo jedete

Klix.ba
Vibrirajuća četkica za zube i vibrirajuća maskara su odavno poznati tehnološki izumi, no da li ste čuli za vibrirajuću viljušku? HAPIfork, pametna viljuška koja ima altruističnu misiju i doprinosi zdravom tehnološkom kuhanju, jučer je plasirana na tržište.

No, samo 2.500 kuhara moći će nabaviti ovu viljušku s Bluetooth opremom za 89 američkih dolara, dok sa dodatnom opremom košta 99 dolara, ali samo dok traje akcija. Kuhari koji žele svoj pribor obogatiti ovim uređajem mimo akcije, morat će izdvojiti 300 dolara.

Cilj Kickstartera, najveće svjetske platforme za finansiranje kreativnih projekata, je da prikupi 100.000 dolara do 31. maja.

Viljuške bi trebale biti u prodaji do kraja ove godine u SAD-u i Evropi.

HAPIfrok bilježi svaki zalogaj koji uzmete i ako počnete prebrzo jesti zavibrira kao upozorenje.

Viljuške dolaze u tri boje: zelena, plava i roze, a opremljene su kapacitivnim senzorima, Bluetoothom 4.0 i mikro USB-om za punjenje i prijenos podataka.

HAPIfork na svom USB-u snima koliko dugo traje vaš obrok, koliko zalogaja ste pojeli i razmak između zalogaja. U budućnosti će napraviti aplikacije i za iOS, Android i Windows Phones, a u razmatranju je i aplikacija za BlackBerry.

Andrew Carton, predsjednik Hapilabsa, kompanije koja je proizvela ovaj izum, izjavio je kako viljuška nije magična pilula, već mali uređaj koji nas tjera na razmišljanje tokom jela.

Vremenom će razviti i sistem koji će ugraditi u viljušku, a pomoću kojeg ćete moći i fotografisati te komunicirati putem Bluetootha.