Pokušaj obaranja rekorda u brzini
0

Velika Britanija testira kopnenu raketu Bloodhound

Klix.ba
Testiranje najveće rakete u Velikoj Britaniji u posljednjih 20 godina će se desiti narednog mjeseca na aerodromu Newquay Cornwall. Ova hibridna raketa je razvijena za supersonični automobil Bloodhound, koji će 2014. godine pokušati dostići brzinu od 1.000 milja na sat (1.610 kilometara na sat).

Aerodrom Newquay je jedna od lokacija u Velikoj Britaniji koja je opremljena za ovakve testove.

Tokom prvobitnih testova će raketa, koja stvara potisak od 122 kilonjutna i dimenzija 45 centimetara sa 3,6 metara, će biti pričvršćena na nepokretnu rampu.

Tokom stvarnog pokušaja obaranja brzinskog rekorda, koji će se desiti 2014. godine u isušenom jezeru u Južnoj Africi, automobil će pokretati i jet motor sa borbenog aviona Eurofighter-Typhoon, kao i motor iz automobila Formule 1.

"Naredne godine ćemo pokušato doći do nekih 850 milja na sat, a 2014. godine želimo dostići i 1.000 milja na sat", kazao je Daniel Jubb, kreator rakete, za BBC.

Ovu hibridnu raketu pokreće mješavina čvrstog i tečnog goriva. Tokom pokušaja obaranja rekorda, raketa će morati raditi oko 20 sekundi, a za to vrijeme će potrošiti skoro tonu goriva.

"Testiranje hibridne rakete je kulminacija četverogodišnjeg razvoja i spaja sve tehnologije koje moraju raditi u harmoniji unutar automobila", kazao je Mark Chapman, glavni inžinjer Bloodhouda.

Trenutno se radi i na proizvodnji samog automobila Bloodhound. Specijalisti za karbonska vlakna sa UMECO-a, firme koja se bavi proizvodnjom kompozitnih materijala, će uskoro početi praviti dijelove automobila. Dio šasije, za koji su bili zaduženi inženjeri firme Hampson, je već spreman za ugradnju.