Tehnologija
9

Uprkos sigurnosnim prijetnjama: Stopa korištenja nelicenciranog softvera u BiH 65 posto

Klix.ba
BSA/Udruga proizvođača softvera objavila je rezultate svoje Globalne studije o korištenju nelicenciranog softvera za 2013. godinu sa najnovijim podacima za tržište Bosne i Hercegovine.

Prema rezultatima najnovije BSA Globalne studije o korištenju nelicenciranog softvera za 2013. godinu, stopa korištenja nelicenciranog softvera u BiH u 2013. godini iznosi 65%, te bilježi pad u visini od jednog procentnog poena u odnosu na 66% iz 2011. godine. Komercijalna vrijednost nelicenciranog softvera instaliranog u 2013. u BiH je 40% veća u odnosu na 2011. godinu i iznosi 29.827.600 KM (21.305.400 KM u 2011.)

Uprkos registrovanom padu stope, BiH je još uvijek daleko od prosjeka Evropske unije, koja iznosi 31%, i pokazuje da je kontinuirani i sistematski pristup borbi za zaštitu intelektualnih prava jedini način da dugoročno osiguramo smanjenje stope.

Komentirajući najnovije rezultate BSA studije, pravni zastupnik BSA u BiH Mirna Milanović-Lalić je izjavila: "Nalazi posljednje BSA studije i podaci za BiH, jasno pokazuju da aktivnosti lokalnih vlasti, pogotovo one koje sprovodi tržišna inspekcija, daju pozitivne rezultate. BSA će nastaviti blisku saradnju sa svim relevantnim sudionicima procesa u cilju daljnjeg unapređenja borbe za zaštitu intelektualne svojine u BiH, sa fokusom na softver. Pored saradnje sa lokalnim vlastima, nastavit ćemo saradnju sa komercijalnim sektorom u domenu podizanja svijesti o rizicima korištenja nelicenciranog softvera, sa fokusom na sigurnosne rizike i probleme s produktivnošću, jer je izuzetno dobro prihvaćena i daje rezultate. Nadamo se da registrovani pad od jednog procentnog poena predstavlja početak dugoročnog trenda pada stope korištenja nelicenciranog softvera u BiH. BSA i lokalni partneri nastavit će da rade na postizanju kontinuiranog smanjenja stope i približavanju nivou stope zemalja Evropske unije, doprinoseći na taj način izgradnji bezbjednog poslovnog okruženja u BiH".

BSA Globalna studija o korištenju nelicenciranog softvera provodi se svake druge godine za BSA od strane IDC. Ove godine anketirani su korisnici računara na 34 tržišta, što je oko 22.000 potrošača i poslovnih korisnika personalnih kompjutera i više od 2.000 IT menadžera.

Neki od zaključaka su sljedeći: • Ukupna stopa instaliranog nelicenciranog softvera je porasla sa 42% od 2011. godine, na 43% u 2013. godine, pogotovo u ekonomijama u razvoju, gdje preovladava korištenje nelicenciranog softvera, u kojiima se koristi i najviše personalnih kompjutera, a ovaj broj i dalje raste. • Komercijalna vrijednost nelicenciranih softvera instaliranih u 2013. godini je 62,7 milijardi dolara. • Korisnici kompjutera širom svijeta kao glavni razlog nekorištenja nelicenciranog softvera navode izbjegavanje sigurnosnih rizika od malvera. Jedan od rizika koji je također povezan sa korištenjem nelicenciranog softvera je, kako navodi 64% korisnika u svijetu, neovlašten pristup hakera, a 59% navodi gubitak podataka.

• Svi IT menadžeri su sa razlogom zabrinuti jer nelicencirani softveri nanose veliku štetu, ipak manje od polovine njih sa sigurnošću može reći da njihove kompanije koriste licencirane softvere. • Samo 35% kompanija širom svijeta ima na snazi politiku kojom se zahtijeva korištenje licenciranog softvera u poslovne svrhe. • Regija sa najvećim broj instaliranih nelicenciranih softvera u 2013. godini je Azija - Pacifik, sa 62%, sa povećanjem od 2% u odnosu na 2011. godinu, i sa komercijalnom vrijednošću nelicenciranog softvera koja doseže 21 milijardu dolara. • Centralna i Istočna Evropa su odmah iza Azije sa stopom od 61%, a slijedi ih Južna Amerika sa 59%, te Bliski istok i Afrika također sa 59%. • Sjeverna Amerika i dalje ima najnižu stopu nelicenciranih softvera sa 19%, iako ovo predstavlja značajnu komercijalnu vrijednost od 10,9 milijardi dolara. • U Zapadnoj Evropi stopa nelicenciranog softvera u upotrebi pala je za 3% i iznosi 29% u 2013. godini, sa komercijalnom vrijednošću od 12,8 milijardi dolara. • U Evropskoj uniji stopa je pala za 2% i iznosi 31% za 2013. godinu, sa komercijalnom vrijednošću od 13,5 milijardi dolara. Kompletna BSA globalna studija, uključujući podatke za pojedinačne države, nalazi se na web-stranici BSA www.bsa.org/globalstudy.