Holandska inovacija
0

Upotreba hidrogena kao energenta

Sarajevo-x.com
U holandskom gradu Amelandu brojni otočani koriste inovativni miks hidrogena i prirodnog gasa u svojim domovima. Cilj je smanjiti emisiju stakleničkih gasova, u okviru inicijative koja je dio šireg programa samoodrživosti zajednice u pogledu energije i vode do 2020. godine.

U normalnim okolnostima, nema se baš puno reći o hidrogenu. Ali na Amelandu, jednom od Waddenskih otoka na sjevernoj obali Holandije, hidrogen je izuzetno popularna tema. Lokalni stanovnici aktivno sudjeluju u ekperimentu koji miješa hidrogen, gas koji gori bez da proizvodi CO2, sa prirodnim gasom. Što je veća količina upotrebe hidrogena, manja je emisija stakleničkih gasova. Mnogo naučnih studija objavljeno je u vezi miješanja, ali testiranje u stvarnom okruženju tek teba biti provedeno.

Van der Meer, koji radi za energetsku kompaniju Eneco, otvorio je vrata jednoj od zelenih cisterni s hidrogenom. "Treba imati na umu da se ovaj hidrogen proizvodi na održiv način. Zahtjevana energija se generira putem solarnih panela. Naša instalacija radi od kraja 2007. godine, i već koristimo 15% mješavinu hidrogena, a moći ćemo povećati procenat na 20% bez problema”, tvrdi on.

Testna instalacija na otoku Ameland uključuje plinske boce i bojlere locirane u 14 domaćinstava duž puta od zelene cisterne sa hidrogenom. Mali blokovi kuća, koji nisu pripojeni na mrežu prirodnog gasa, sada su povezani sa cisternom putem specijalnog cjevovoda.

Wim van Hijum, jedan od lokalnih sudionika u eksperimentu, zadovoljan je rezultatima novog gasa. "Moramo živjeti u modernom svijetu”, kaže on. "Mješavina prirodnog gasa i hidrogena kuha brže. Jaja i krompir se prže brže, kao da se koristi lonac na paru”.

Do kraja godine Eneco namjerava instalirati ovakve tipove uređaja u još 25 kuća , a još 75 privatnih domaćinstava biće pozvano da ugrade nove bojlere. Takođe se proučava mogućnost uspostavljanja biofermentera koji bi se koristio za pravljenje zelenog gasa od otpada i ostalih ostataka.

" Stanovništvo je aktivno uključeno u eksperimente i projekte," kaže Nico Oud, lokalni vijećnik zadužen za pitanja okoliša. “Razgovori o drugim planovima odvijaju se odlično. Na primjer, u predmetu vjetrenjača ljudi su zabrinuti za vizuelno oskrnjivanje i negativan efekat koje mogu imati na turizam. Stoga tražimo manje turbine. Isto se odnosi i na solarne panele - ne možemo ih smjestiti bilo gdje, jer rukujemo zaštićenim prirodnim predjelima. Naši biznismeni takođe sudjeluju u svemu ovome. Hoteli imaju toplinske pumpe i LED rasvjetu, bazene gdje se temperatura vode koristi za generiranje struje. Sve je to veoma zanimljivo za vidjeti”.

Vezani članci