Tehnologija
0

Uhapšen najpoznatiji bloger u Saudijskoj Arabiji

Sarajevo-x.com
Fouad al-Farhan je znao da će vlasti doći po njega kada je javnosti putem svog bloga obznanio i dokazima potkrijepio korupciju u Saudijskoj Arabiji. On je prvi bloger koji je uhapšen u ovoj državi, a svi koji čitaju njegov blog bili su šokirani zbog hapšenja.

Tridesetdvogodišnji Fouad al-Farhan, jedan od najpoznatijih blogera u Saudijskoj Arabiji uhapšen je jer je javnosti objavio dokaze kojima je raskrinkao jedan dio političke korupcije u ovoj državi, prenosi The Independent.

Farhan je sam rekao da je njegova misija "potraga za slobodom, dostojanstvom, pravdom, jednakošću, učešću javnog mnijenja te drugih islamskih vrijednosti koje su se izgubile". On je već postao poznat po tome što je odbio da se sakriva iza svog "nick-a" te je blogove potpisivao svojim pravim imenom.

Blog je u Saudijskoj Arabiji postao vrlo popularan jer je dopustio ogorčenim pojedincima da javno progovore o problemima. Procjenjuje se da u ovoj zemlji ima oko 600 blogera - muških i ženskih, konzervativnih i liberalnih te onih koji pišu na engleskom i arapskom jeziku.