Postavili novi rekord
41

Učenici iz Hong Konga napravili najmanjeg humanoidnog robota na svijetu

D. B.
Četiri člana robotičkog tima iz škole Diocena u Hong Kongu postigla su značajan inženjerski podvig tako što su napravili najmanjen humanoidnog robota na svijetu.

Radi se o robotu visokom samo 141 mm, koji je kraći od standardne hemijske olovke za 11,2 mm, a time je oboren rekord koji je postavio Zain Ahmad Qureshi iz Pakistana 2022. godine. Inovativni tim iza nove kreacije čine Aaron Ho Yat Fung, Isaac Zachary To, Justin Wang Tou Duong i Ngo Hei Leung.

Njihov humanoidni robot je zvanično priznat kao Guinnessov rekord.

Učenici su u svom radu željeli osigurati da njihov robot ima veliki raspon pokreta, što podrazumijeva pokretanje ramena, laktova, koljena i kukova, dok istovremeno savladava i dvonožno kretanje.

Oni su koristili CAD kako bi izradili nacrt robota, a nakon finalizacije tehničkih specifikacija i potrebnih komponenti, oslonili su se na ekspertizu fabrike koja je proizvela servo motore prilagođene njihovim zahtjevima. Ovi motori igraju ključnu ulogu u funkcionalnosti robota, olakšavaju preciznu rotaciju i kretanje te daju robotu snagu da pokreće udove. Da bi se postigla sinhronizacija ovih složenih komponenti, tim je nabavio 16-kanalnu servo kontrolnu ploču, kao i niz osnovnih hardverskih potrepština, od šarafa i matica do žica i baterija.

Učenici su izradili akrilne panele za robota te su koristili 3D printer za proizvodnju komponenata u okviru laboratorija za robotiku u svojoj školi. Ova kombinacija vrhunske tehnologije i inovativnog dizajna kulminirala je stvaranjem zaista izuzetnog robotskog čuda.

Kada su prikupili sve komponente, učenici su sastavili robota. Proces su započeli konstruisanjem nogu te su iskoristili osam servo motora kako bi olakšali pokrete u stopalima, koljenima i kukovima, a time su osigurane njegove dvonožne sposobnosti.

Nakon toga, pažnja je usmjerena na sklapanje ruku, pri čemu su se servo motori iskoristili da se omoguće pokreti u ramenima i laktovima. Istovremeno, testiran je položaj baterije i kontrolne ploče. U početku se njihova odabrana baterija pokazala nedovoljnom za stas robota pa je zamijenjena kompaktnijom 7,4V litij-jonskom baterijom.

Kontrolna ploča je zatim fiksirana na dorzalni dio robota, što je omogućilo upravljanje putem ugrađenih kontrola. Učenici su integrisali i mobilnu aplikaciju sa servo kontrolnom pločom, čime su omogućili izvršavanje unaprijed programiranih radnji.

Pored postavljanja novog svjetskog rekorda, učenici su zamislili ovog robota kao obrazovno sredstvo, jer se zahvaljujući tome što je kompaktan, pristupačan, punjiv i programabilan može koristiti u STEAM (nauka, tehnologija, inženjering, umjetnost i matematika) obrazovnim radionicama. Cilj ove inicijative je da se podstakne inkluzivnost i dostupnost u okviru tehnološkog obrazovanja.

U cilju unapređenja STEAM obrazovanja, tim namjerava učiniti dizajn i programski kod robota besplatno dostupnim za sve.