Tehnologija
0

U Barceloni počeo Svjetski kogres mobilne telefonije

SRNA
U Barceloni je danas otvoren četvorodnevni Svjetski kongres mobilne telefonije (Mobile World Congress) uz prisustvo većeg broja telekom kompanija, ali i kompanija koje se bave internetom i medijima.

Iako je većina kompanija iz ovog sektora otkazala učešće na kongresu jutros u 9.00 sati kongres je zvanično otvoren iako su već sinoć kompanije Nokia, Samsung i Sony-Ericsson održale konferencije za novinare.

Kompanija Samsung najavila je dolazak druge verzije svog jedinstvenog tablet uređaja Galaxy tab 10.1 sa Android operativnim sistemom,  a novina se ogleda u veličini dipleja koji je umjesto dosadašnji sedam povećan na 10 inča.

Tri nova smartfona najavila je kompanija Sony-Ericsson. Kompanija je predstavila svoj pametni telefon koji omogućava korisnicima igranje PlayStation igara.

Riječ je o uređaju koji predstavlja kombinaciju mobilnog telefona i igraće konzole kako bi se privuklo što više korisnika igrica.

Segment u smartfonima je bitan efekat za proizvođače: blizu 1,6 milijardi mobilnih telefona prodato je u svijetu prošle godine od čega 19  posto multifunkcionalnih telefona ili smartfona, koji su napravili pravi bum sa 72 posto godišnje prodaje.

Krajem prošle sedmice finska Nokia najavila je široko strateško partnerstvo sa američkom kompanijom Microsoft.
Ugovorom je predviđeno da Nokijini pametni telefoni da kao osnovnu platformu koriste operativni sistem Windows Phone.