Tehnologija
0

Tužba Viacoma prijeti slobodi YouTubea

Sarajevo-x.com
Sudska tužba u vrijednosti od milijardu dolara protiv YouTubea prijeti slobodi izražavanja putem Interneta, ako je suditi prema riječima vlasnika Googlea.

Googleovi navodi se odnose na tužbu američkog medijskog koglomerata, Viacoma protiv video servisa za njegovu nesposobnost da materijal sa zaštićenim autorskim pravima drži izvan sajta.

Predstavnici Viacoma su izjavili da su identificirali oko 150.000 neovlaštenih video snimaka na YouTubeu.

U sudskim dokumentima advokati Googlea navode da ovakva akcija “prijeti stotinama miliona ljudi koji legitimno razmjenjuju informacije” putem weba.

U spisima suda u Manhattanu, predstavnici Googlea tvrde za sebe i za YouTube da “idu daleko od legalnih obaveza da pomažu vlasnike sadržaja da zaštite svoje radove”.

Viacom se nije složio s tim da je firma ispravno udovoljila zahtjevima, i izjavili su kako su učinili “malo ili ništa” kako bi zaustavili kršenje autorskih prava.

U ponovo podnešenoj tužbi od prošlog mjeseca, Viacom tvrdi da YouTube konstantno dozvoljava upotrebu neovlaštenih kopija popularnih TV programa i filmova koji se postavljaju na web stranici i koji imaju desetine hiljada učitavanja.

Predstavnici ovog američkog medijskog konglomerata su izjavili da su uočili više od 150.000 sličnih zloupotreba koje se odnose na video snimka iz popularnih emisija: South Parka, SpongeBob SquarePantsa i MTV Unpluggeda.

Kompanija je navela i da se kršenje prava odnosi i na prikazivanje dokumentarca “An Inconvenient Truth” koji broji nevjerovatnih 1.5 milijardi posjeta.

Predstavnici Viacoma koji zahtijevaju naknadu počinjene štete za neovlašteno prikazivanje svojih programa, kažu da njihov brojač predstavlja samo jedan mali dio sadržaja kojim se na YouTubeu narušavaju autorska prava.