Tehnologija
51

Test: iPhone SE se raspada nakon 10. pada i kvari nakon uranjanja u vodu

Klix.ba
Nedavno predstavljeni Appleov iPhone SE srca je osvojio zahvaljujući jednostavnoj formuli – tijelo iPhona 5S sa srcem i dušom iPhone 6S.

Ali kako se novi iPhone SE zaista poredi sa braćom 6S i 6S Plus? Uređaje je testirala ekipa iz kompanije SquareTrade koja se bavi osiguranjem uređaja kao što su smartphoni. Test podrazumijeva potapanje u vodu, padanje na trotoar, centrifugu i pritisak.

Na dubini od 1,5 metara iPhone SE momentalno gubi zvuk i prestaje sa radom nakon manje od 60 sekundi, iPhone 6S pod vodom može raditi i do 30 minuta ali sa izgubljenim zvukom. Veći brat 6S Plus izdržao je samo 10 minuta na dubini od 1,5 metara.

Prvim testom je potvrđeno da je iPhone SE definitivno najmanje otporan Appleov smartphone, bar što se tiče vode.

Nakon 30 sekundi centrifuge u drvenoj kutiji, iPhone SE je pretrpio manje ogrebotine na svojim ivicama, 6S je ostao netaknut dok je 6S Plus izašao razbijenog displeja.

Sva tri telefona nisu izdržali pad na trotoar, a nakon 10 padova na ćošak iPhone se doslovno počeo raspadati. S6 i S6 Plus pretrpjeli su samo manja oštećenja u vidu ogrebotina.

Što se tiče pritiska, iPhone SE se savio na 72 kilograma iako je znatno deblji od 6S i 6S Plus koji su se savili na većim pritiscima. Naposljetku, SE je puka na pritisku od 80 kilograma.

Vezani članci