Tehnologija
1

Teleskop će prikupljati više podataka od interneta

Klix.ba
Kompjuterska kompanija IBM u saradnji sa Holandskim institutom za radioastronomiju (ASTRON) radi na izrađivanju računara koji će moći podržati i obraditi ogroman obim podataka prikupljenih novim radioteleskopom (SKA). Novi radioteleskop će imati raspon opreme koja će biti osjetljiva na podražaj čak i do 3.000 kilometara, odnosno kontinentalnu dužinu Sjedinjenih Američkih Država.

Masivni teleskop, koji će biti završen 2024. godine će biti u stanju u jednom danu prikupiti više podatka nego cijeli internet Kompanija IBM je odgovorila na potrebu računara koji će se moći nositi sa tolikim brojem podataka i već radi na izrađivanju prvih komponenata.

"Jedan od ciljeva gradnje masivnog teleskopa jeste da otkrijemo šta se desilo prije 13 milijardi godina nakon Velikog praska. Trebamo pažljivo graditi tehnologiju, jer ćemo imati ovu ogromnu antenu", rekao je istraživač IBM-a, Ronanld Luijten prenosi portal Mashale.

Konstrukcija teleskopa počinje 2017. godine, a IBM će do tada morati razviti sasvim novi napredni procesor koji neće koristiti puno energije da obradi više podataka.