Meta cyber napada
34

Hakeri ugasili dva najnaprednija teleskopa na svijetu

D. B.
Vodeći svjetski astronomski opservatoriji su prijavili hakerske napade koji su rezultirali privremenim gašenjem.

NOIRLab (National Optical-Infrared Astronomy Research Laboratory) je prijavio incident koji se dogodio 1. augusta, a zbog kojeg su privremeno prekinute operacije teleskopa Gemini North Telescope na Havajima i Gemini South Telescope u Čileu, a zahvaćeni su i manji teleskopi na čileanskoj planini Cerro Tololo. Osoblje opservatorija je u saradnji sa ekspertima za cyber sigurnost danima radilo na uspostavljanju rada teleskopa.

Priroda cyber napada i njihov izvor nisu poznati, a NOIRLab je saopćio da je istraga u toku te je organizacija zbog toga oprezna s informacijama koje dijeli.

Cyber napadi na NOIRLabova postrojenja dogodili su se svega nekoliko dana nakon što je Nacionalni centar za kontraobavještajno i sigurnosno djelovanje (NCSC) upozorio američke svemirske kompanije i istraživačke organizacije na prijetnju od cyber napada i špijunaže.

Strani špijuni i hakeri "prepoznaju važnost komercijalne svemirske industrije za američku ekonomiju i nacionalnu sigurnost, uključujući rastuću ovisnost kritične infrastrukture o svemirskim sredstvima".

"Oni vide američke inovacije i sredstva vezana za svemir kao potencijalne prijetnje, ali i vrijedne prilike za stjecanje vitalnih tehnologija i ekspertize", naveo je NCSC.

Ovo nije prvi put da su astronomski opservatoriji meta cyber napada. U oktobru 2022. godine su hakeri poremetili operacije teleskopa Atacama Large Millieter/submillimeter Array (ALMA) u Čileu, dok je američka svemirska agencija NASA bila žrtva SolarWinds napada. Ovaj napad je nazvan "velikim pozivom za buđenje" kada je riječ o cyber sigurnosti.