Tehnologija
0

Što se može očekivati u svijetu tehnologije u 2007. godini?

Sarajevo-x.com
Često se govori da je jedina sigurna konstanta u svijetu tehnologije promjena, a upravo zbog toga je svako predviđanje skoro nemoguće. Ipak, tri veterana iz svijeta tehnologije otkrili su što oni smatraju da bi se moglo desiti u sljedećih 12 mjeseci.

Nema sumnje da je 2006. godina bila godina interneta i rađanja novih web giganata. Iako svi internet korisnici znaju za Google, Yahoo i Amazon, protekla godina je pokazala da njihov položaj na vrhu vjerovatno neće dugo opstati. Pojavile su se druge stranice i servisi kao što su YouTube, MySpace, Bebo i Facebook, koji velikom brzinom grabe svoj dio internet tržišta.

Kathy Johnson, savjetnica firmi koje ciljaju na tzv. Web 2.0 tržište, smatra da će se nastaviti fokus na online zajednice i u 2007. Veliki trend internet kompanija bit će personalizacija usluga kroz promociju interesnih grupa na inernetu.

Za poduzetnika Philippea Courtot, 2007. predstavlja godinu velikih promjena u tehnološkoj industriji. Razvijat će se software koji će kompanijama pomoći u pokretanju i održavanju njihove organizacije. “Ljudi će se sve više okretati kompanijama koje će nuditi potreban software preko web browsera, a ne kupovinom licence za korištenje. Doći će do brojnih udruživanja i akvizicija kompanija sa zastarjelom tehnologijom”, izjavio je Courtot.

Martin Illsley, direktor evropskog istraživačkog laboratorija za [SLIKA]1[/SLIKA]kompaniju Accenture, tvrdi da će 2007. biti godina velikih promjena, posebno na području mobilne telefonije. Usavršit će se kamere na mobitelima, što će kupcima omogućiti lakše i brže komuniciranje sa poslovnim partnerima. U 2007. godini možemo očekivati i ulazak robota u svakodnevni život. “Iako ti roboti neće biti veoma intelignetni, oni će obezbijediti jeftinu pomoć u raznim kućanskim poslovima.”, dodao je Illsley.