Obavljena su testiranja
32

SpaceX-ov satelitski Starlink internet radi na iPhone, Pixel i Galaxy uređajima

D. B.
SpaceX-ov mobilni Starlink sistem dosad se pokazao "ogromnim uspjehom ispunivši i premašivši ciljeve testiranja". Kompanija navodi napredak u testiranju svoje Starlink tehnologije Direct-to-Cell", koja koristi satelite u orbiti za slanje internet podataka na mobitele na tlu.

SpaceX se ranije oglasio na društvenoj mreži X kako bi demonstrirala neke od svojih uspješnih testova, koji su nedavno uključivali isporuku brzine downloada (preuzimanja) od 17 Mbps. Uposlenici SpaceX-a su testirali mogućnosti tehnologije u Redmondu u Washingtonu, Mountain Viewu u Kaliforniji i Kansas Cityju u Kansasu.

"Između ostalih rezultata, sateliti su uspjeli komunicirati s više modela nemodificiranih Samsungovih, Appleovih i Googleovih uređaja koristeći T-Mobileov PCS G Block spektar u urbanim i ruralnim područjima, u zatvorenom i na otvorenom, kao i pod vedrim te ispod drveća. Ovi uređaji su komunicirali tokom prolaska satelita te nisu iskusili smetnje", navode iz SpaceX-a.

Interesantno je i to kako će mobilna Starlink tehnologija prenositi internet podatke do mobitela u zatvorenom prostoru. Detalja zasad nema, no SpaceX je testirao satelitsku tehnologiju u okviru maksimalne dozvoljene gustoće toka snage ili onoga što se naziva "količinom energije koju emituje predajnik, a koja je prisutna na jedinici površine".

"Ovo je omogućilo uređajima da komuniciraju sa satelitima iako su ispod drveća ili u zatvorenom prostoru (iako je usluga Direct-to-Cell dizajnirana za vanjsku upotrebu) do ugla elevacije od 25 stepeni", dodaje se.

Pored objavljivanja posta na X-u i slanja SMS poruka, mobilna Starlink tehnologija je mogla prenositi i poruke poslane putem WhatsAppa.

Suparničke kompanije su bile zabrinute da će Starlink sateliti stvarati radio smetnje, ali ih tokom dvomjesečnog svakodnevnog testiranja nije bilo.

Nakon što dobije dozvolu nadležnih, SpaceX planira lansirati mobilni Starlink sistem za korisnike mreže T-Mobile nešto kasnije ove godine. Cilj je omogućiti slanje SMS poruka u početku, dok bi podrška za glasovne pozive i podatke trebala stići naredne godine.

Za pokretanje usluge, SpaceX planira lansirati više od 800 Direct-to-Cell satelita u narednim mjesecima.

Vezani članci