Očekuje se ove godine
4

Sonyjev električni automobil stiže u igru Gran Turismo 7

D. B.
Četiri godine nakon što je predstavio svoj prvi automobil Vision S, Sony je pokazao osvježeni produkcijski prototip i najavio njegov dolazak u igru Gran Turismo 7 nešto kasnije ove godine.

Automobil je bio prilično iznenađenje kada je prvobitno predstavljen na Consumer Electronics Showu (CES) u Las Vegasu jer Sony nikad ranije nije napravio korak u automobilsku sferu. Međutim, godinu dana kasnije su predstavljeni i prvi prototipi koji su u to vrijeme već obavljali testiranja na cesti.

Sonyjeva potencijalna flota se udvostručila 2022. godine kada je predstavljen SUV Vision S 02, a ubrzo nakon toga je saopćeno da se kompanija udružila s Hondom u zajedničko ulaganje pod nazivom Sony Honda Mobility, kompanije s ciljem proizvodnje automobila pod novim brendom nazvanim Afeela.

Predsjednik kompanije Sony Honda Mobility i glavni operativni direktor Izumi Kawanishi bio je na sceni tokom Sonyjeve zvanične konferencije za medije na CES-u kako bi predstavio najnoviju verziju automobila zvanično nazvanog Afeela Prototype 2024.

Očekivano, lično je "dovezao" automobil na scenu iako nije bio za upravljačem, nego je umjesto toga koristio DualSense kontroler. Njegova prezentacija je bila fokusirana na AI paket za pomoć vozaču, L2/L2+ autonomne sisteme vozila i navigaciju proširene stvarnosti uz očekivane opcije za zabavu. U saradnji s Microsoftovom Azure OpenAI-jem je razvijen "lični agent za razgovor".

Za fanove igre Gran Turismo je posebno važno partnerstvo između Sony Honda Mobilityja i Polyphony Digitala, koje je Kawanishi također najavio na CES-u. Cilj parnerstva je iskoristiti Polyphonyjevu simulacijsku tehnologiju u razvoju automobila, ali i dijeljenje informacija o vozilima u virtuelnom svijetu.

Igrači Gran Turisma 7 će uskoro moći okusiti prve plodove toga jer Afeela Prototype stiže u ovu igru. Tačan datum nije poznat, no to će se sigurno dogoditi ove godine. Tako će potencijalni kupci dobiti priliku da isprobaju automobil virtuelno prije nego model stigne na tržište.

Prema posljednjim informacijama o specifikacijama, automobil će pokretati dva električna motora od po 241 KS, koji će kombinovano isporučivati 482 KS na sva četiri točka.

Vezani članci