Nakon hakerskog napada
0

Sony ponovo pokrenuo PlayStation mrežu

Sarajevo-x.com
Japanska kompanija Sony je napokon pokrenula svoju PlayStation mrežu, no, sve usluge još uvijek nisu dostupne.

Ponovno uspostavljanje PlayStation mreže je uslijedilo nakon što je prošlo više od tri sedmice od hakerskog napada u kojem su ukradeni lični podaci miliona korisnika.

Zvaničnici kompanije Sony su rekli da očekuju uspostavljanje svih usluga PlayStation mreže do kraja maja. Uspostavljanje usluga u Japanu i Aziji će početi veoma brzo.

Kompanija je nakon fatalnog hakerskog napada uvela nove i dodatne sigurnosne mjere koje će osigurati zaštitu korisnika. Ovi sistemi su razvijeni u saradnji sa sigurnosnim firmama. Oni uključuju šifrovanje i dodatne firewallove.

"Želio bih se izviniti za sve neugodnosti koje vam je ovaj incident uzrokovao. Želim se zahvaliti svima za strpljenje koje su pokazali dok smo radili na popravku mreže", rekao je Kazuo Hirai, zamjenik izvršnog direktora kompanije Sony.

On je dodao da kompanija intenzivno radi na rješavanju sigurnosnih problema i da čini sve kako bi svojim korisnicima osigurala konstantnu zaštitu.

Kompanija je 20. aprila prvi put otkrila napad u kojem su ukradene informacije oko 100 miliona korisnika PlayStation mreže. Mnoge je korisnike ovo saznanje uznemirilo, posebno činjenica da je policija obaviještena tek dva dana nakon napada.

Sony je unajmio specijalizovane sigurnosne kompanije da istraže ovaj slučaj. Početkom mjeseca je za hakerski napad optužena grupa Anonymus, koja je porekla svoju umiješanost u ovaj slučaj, javlja BBC.