Rusi patentirali smajlije
0
'Smiley' godinama nelegalno korišten
Komentari (19)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
logosoft :)
a ovaj .!. ?
Dragi naš \"fali nešto\", Slovenci su ima i najmanje petnaest godina patentirali ćevapčiće. Patent im ne važi u Bosni, ali bilo gdje u inostranstvu ako pronađu radnju koja prodaje mesne proizvode koji se prodaju pod nazivom ćevapi/ćevapčići, odmah dižu tužbu i traže novčanu odštetu. Do sada, dobijaju svaku tužbu s lakoćom, dižu pare i baš ih briga. Po tom osnovu ne vidim nikakve prepreke za Ruse da naplaćuju za smajlije, samo zavisi u kojoj zemlji; ako su ga patentirali u Rusiji, dobijaju svaku tužbu u Rusiji, ili ako im je patentiran u EU, dignuće velike pare i iz Evrope, ništa im pravno ne stoji kao prepreka sve dok imaju patent, kao i Slovenci za ćevapčiće kojima niko ništa ne može.
Opet Sarajevo-X stavlja nepotpune vijesti ovdje. Smajliji su izmišljeni još 1976 od strane jednog američkog informatičara koji je tada radio na samim počecima onoga što je danas postao internet. Ova ruska kompanija Superfon NIJE IZMISLILA smajlije već ih je pokušala patentirati prije godinu dana, sud ih je odbio, i onda su prije mjesec dana ponovo pokušali i nekako prošli (valjda potkupili sudiju) i tek zadnjih mjesec dana imaju patent na smajlija, pa sad namjeravaju ići unaokolo i tužakati druge kompanije na sudu.
A ništa ljutko?
Koja je ovo suplja........ Dovoljno uraditi Google pretragu i da se stavi tacka na pricu http://www.ideafinder.com/history/inventions/smileyface.htm
prvo procitajte tekst pa onda komentarisite
sta lupate, fino su rekli da hoce da zabrane samo kompanijama koje se reklamiraju sa njima a ne obicnim korisnicima, a ako su ih oni smislili - imaju pravo.
ma pusite k.. debili sta cete vi zabraniti, ok sad cu ja patentirtai : i ) i svako ko koristi ove simbole mora meni platiti odstetu... to je tako haj ne serite ako vam te gluposti prodju u zaostaloj rusiji ne znaju da cu svijetu vozzzz ludjaciii
Kasno palite gospodo Rusi. Usao je :-) u upotrebu kao i znaci INTERPUNKCIJE . te postao opceprihvaceni i usvojeni MEDJUNARODNI simbol u svakodnevnoj komunikaciji,. Mogli ste patentirati i frazu \"dobro jutro\" sa istim \"pravom\", tj, bez autorskog prava na taj pozdrav. Nemate NIKAKAV PRAVI oSNOV za taj patent. Smajlici ostaju. Tuzite koga hocete, Koga briga! :-)
:/
Slazem se Branko... sto vise stranih rijeci neko koristi danas, to vise dobiva drustvenog pedigrea kao nacitana osoba, sto je presmijesno!
mnogi socijalizirajući siteovi, halo ba: socijalizirajuci!!!!!!! tacan prevod, pardon, prijevod je: drustveni sajtovi, stranice. jadan je ovaj bosanski jezik sa kada ovakvi prevodioci izlaze sa fakulteta u BiH. bijedno kolega, bijedno!
Ništa od toga.
Pametni rusi cekali da se market napuni pa sada traze da dignu lovu velikih kompanija