Uskoro u prodaji
2

Sharp predstavio 8K TV, koštat će oko 9.000 dolara

Klix.ba
Kompanija Sharp je predstavila svoj novi TV uređaj, a to je Aquos 8K TV.

Aqueos 8K je 70-inčni TV rezolucije 7.680x4.320 piksela, a u Sharpu tvrde da nudi "ultimativnu realnost s ultrafinim detaljima koje koje oko ne može ni vidjeti".

Treba imati u vidu da ekrani s većim brojem piksela imaju i mane jer su ti pikseli nevidiljivi s određene udaljenosti. 8K panel je fantastičan kao monitor, odnosno kada sjedite blizu, međutim, kada se odmaknete kako bi gledali TV udobno smješteni na kauču, onda ne dobijate mnogo. Međutim, HDR je nešto sasvim drugo, a Sharpov novi 8K TV je kompatibilan s Dolby Vision HDR i BDA-HDR (za Blu-ray) tehnologijom.

Nedostatak 8K HDR sadržaja je također problem, no, ipak je prisutan. Prošle godine je japanski emiter NHK postao prvi u svijetu sa redovnim satelitskim emitovanjima u 8K rezoluciji. Sharp planira proizvoesti nove 8K uređaje kako bi formirao ekosistem koji uključuje prijemnike i kamere.

Kompanija namjerava svoj novi TV do kraja godine plasirati u prodaju u Kini i Japanu, a potom u Tajvanu u februaru naredne godine. Isti uređaj će prodavati kao 8K monitor u Evropi u martu.

Cijena zasad nije poznata, ali se spekuliše da će iznositi oko 9.000 dolara.