Životinjski svijet
72

Njemačkim istraživanjem utvrđeno da vrane mogu brojati

B. R.
Njemački stručnjaci utvrdili da vrane mogu vokalno brojati do četiri (Foto: EPA-EFE)
Njemački stručnjaci utvrdili da vrane mogu vokalno brojati do četiri (Foto: EPA-EFE)
Jednim od posljednjih istraživanja je utvrđeno da "ptičiji mozak" ipak nije uvreda. Naime, konstatovano je da vrane vokalno mogu brojati do četiri.

Riječ je o istraživanju koje je proveo tim istraživača laboratorije za fiziologiju životinja pri njemačkom Univerzitetu u Tubingenu. Način na koji ptice prepoznaju i reaguju na brojeve je sličan kao kod ljudi. Ovim spoznajama, objavljenima u naučnom časopisu Science, povećava se razumijevanje inteligencije vrana.

"Ljudi nemaju monopol nad sposobnostima kao što su numeričko razmišljanje, apstrahiranje, proizvodnja oruđa i planiranje. Niko ne bi trebao biti iznenađen time što su vrane pametne", napomenula je profesorica biologije na Univerzitetu u Massachusettsu Heather Williams koja nije bila uključena u spomenuto istraživanje.

Sposobnost brojanja u životinjskom carstvu nije ograničena na vrane. Čimpanze mogu brojati i razumjeti vrijednost brojeva. Kada se mužjak čimpanze udvara, on broji pozive drugih mužjaka koji se također udvaraju. Nadalje, pretpostavka je da mravi mogu brojati svoje korake.

Njemačkom studijom je utvrđeno i to da vrane, poput djece, mogu naučiti da brojeve povezuju s vrijednostima, piše CNN.