Riječ je o milionima
47

Google i Meta žele ugovore s Hollywoodom u svrhu razvoja AI tehnologije

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Meta i Google su ponudili studijima u Hollywoodu milione dolara u nadi da će postići dogovore o licenciranju, kojim bi unaprijedili svoje modele za AI generisani video, javlja Bloomberg.

Kompanije su spremne izdvojiti milione dolara, no zasad nije poznato šta će biti rezultat razgovora. Netflix i Disney navodno nisu spremni dati licence za svoj sadržaj, no izrazili su interes za druge vrste saradnje. Warner Brothers Discovery je pokazao namjeru da licencira neke od svojih programa.

Meta i Google se nadaju da će ovi dogovori pomoći u unapređenju njihovih alata za generisanje videa. Google je nedavno predstavio svoj text-to-video model pod nazivom Veom te je zadužio Donalda Glovera da promoviše njegove mogućnosti. Meta također istražuju video generisan AI tehnologijom.

Čini se da je došlo do utrke AI kompanija koje postižu dogovore o licenciranju s medijskim kompanijama. OpenAI i NewsCorp su najavili višegodišnji ugovor s namjerom donošenja vijesti na ChatGPT. Meta razmatra da plati izdavačima za pristup "vijestima, fotografijama i video sadržaju" kako bi trenirala svoje AI modele.

Međutim, Hollywood bi mogao biti rezervisan prema ovim dogovorima. Iako AI alati za editovanje zvuče privlačno, u industriji zabave postoji zabrinutost o tome kako bi AI kompanije mogle koristiti njihov kreativni rad. Tenzije su eskalirale kada je glumica Scarlett Johansoson prije nekoliko dana optužila kompaniju OpenAI da je "kopirala" njen glas za Sky asistenta u ChatGPT-u i to nakon što je odbila saradnju s ovom kompanijom. OpenAI je odbacio ove optužbe.