My Webwill
0

Servis koji ispunjava želje u slučaju smrti

Sarajevo-x.com
Uposlenici My Webwilla u uredu u Štokholmu (Foto: AP)
Uposlenici My Webwilla u uredu u Štokholmu (Foto: AP)
Sunniva Geertinger je bila uništena nakon što je njen momak izvršio samoubistvo. Da stvari budu gore, njegov profil na Facebooku mjesecima poslije smrti proganjao ju je poput duha. Sve njihove zajedničke fotografije i prijatelji bili su tamo, a nije bilo načina da taj profil zatvori. Za ovakve slučajeve Šveđani su pokrenuli sajt My Webwill koji bi trebao pomoći ožalošćenima nakon smrti njihovih najmilijih.

Sve dosad bilo je nemoguće kontrolisati virtuelne živote koji ostanu nakon nečije smrti. Internetski servis My Webwill omogućava svima da odluče šta će biti sa njihovim e-mailovima i profilima na društvenim mrežama nakon smrti.

Testna faza servisa trenutno se vrši u uskoro bi se trebala pojaviti u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, piše AP. Nadograđena verzija u maju bi se trebala proširiti i na druge zemlje.

Korisnici servisa mogu postaviti digitalnu oporuku sa uputama šta se treba dogoditi njihovom e-mail u profilima nakon što odu s ovog svijeta.

Trenutno je situacija takva da profil na Facebooku ostane aktivan dugo nakon smrti, a u nekim slučajevima pisanje po "zidu" te osobe sadržava i ponižavajuće poruke pa čak i tračeve.

"Svako poznaje nekoga ko je umro i čiji blog i dalje postoji ili čiji Facebook profil nastavlja da šalje prijedloge za sklapanje prijateljstava", kaže Lisa Granberg (29), jedan od osnivača My Webwilla. Ona smatra da to umnogome pogoršava stvari za one koji su ga poznavali.

Postoje korisni sajtovi koji nakon smrti nude e-mailove obavještenja prijateljima i rodbini, a švedski servis je prvi koji nudi stvarni pristup online računima umrlog i uređivanje istog prema željama pokojnika.

Premium usluga košta 29 dolara godišnje.

Posthumni e-mailovi mogu sadržavati šifre i korisnička imena koja se šalju osobi koju želite, tako da im nakon vaše smrti može pristupiti, iskoristiti podatke ili fotografije koje žele sačuvati i eventualno zatvoriti račune.