Tehnologija
0

Šatl "Endeavour" poletio ka Zemlji

FENA
Američki šatl "Endeavour" prošle u noći s ponedjeljka na utorak uspješno se odvojio od Međunarodne svemirske stanice (ISS) i krenuo ka Zemlji.

Operacija odvajanja od stanice obavljena je s manjim zakašnjenjem zbog problema na krilu solarne baterije ISS-a koje je moglo biti oštećeno prilikom uključenja motora šatla.

Posada je riješila problem intervencijom s orbitalne stanice s centralnog kompjutera. Nakon toga šatl je prema tradiciji napravio krug oko stanice i krenuo na dvodnevni let ka Zemlji.

Prema saopćenju Centra uprave leta posada šatla je u ponedjeljak smanjila aktivnosti na orbitalnoj stanici i samo se bavila prenošenjem stvari koje je neophodno dostaviti na Zemlju, navodi agencija Itar-Tass.

Američki astronauti Robert Behnken i Mike Foremani zveli su posljednji, peti izlazak u otvoreni svemir. Tim izlaskom posada šatla je postavila svojevrsni rekord po broju izlazaka tokom jedne svemirske misije.

U vrijeme leta "Endeavoura", osim Behnkena i Formana, radili su i Rick Linnehan i Garrett Reisman. Posada je izvela veliki broj radova. Za prva tri izlaska u potpunosti su montirali pripremljenoga za rad robota "Dextrea" koji treba zamijeniti astronaute prilikom izlaska u otvoreni svemir.

U toku rada monirana je i kamera usmjerena na brodove koji stižu kako bi se lakše uočila moguća oštećenja. Isto tako na evropskom modulu "Columbus" postavljen je kontejner neophodan za izvođenje eksperimenata u uvjetima otvorenog svemira kao i izvođenje drugih aktivnosti.

Tokom misije posada je u otvorenom svemiru provela 33 sata i 29 minuta.

Prema sadašnjem planu, prizemeljenje "Endeavoura" očekuje se 26. marta na kosmodrom Cape Canaveral na Floridi.