Dodatna sigurnost
2

Samsungov novi eksterni SSD ima ugrađen senzor za otisak prsta

D. B.
Kada je riječ o unapređenju eksternih SSD diskova, u fokusu su dvije karateristike, veća brzina i više prostora, no Samsung je otišao korak dalje.

Samsungov novi T7 Touch eksterni SSD disk, koji je predstavljen na Consumer Electronics Showu u Las Vegasu, "kreativniji" je od ostalih jer posjeduje ugrađen senzor za otisak prsta koji omogućava korisniku da dodatno osigura svoje podatke.

To je zaista dobra ideja jer korisnik ima opciju zaštite fajlova biometrijskom sigurnošću čak i ako koristi laptop koji nema senzor za otisak prsta. Iz Samsunga su naveli da je moguće registrovati do četiri različita otiska prsta, a to znači da SSD korisnik može dijeliti s članovima porodice, prijateljima i slično.

SSD posjeduje i svjetlosni indikator koji se pojavljuje kada je drive uključen i kada aktivno vrši transfer podataka. Kućište je napravljeno od aluminija te je prilično otporno na padove. Iz kompanije tvrde da će podnijeti pad s visine do dva metra. Također, ima jedan USB-C port.

SSD je poboljšan te nudi brzinu pisanja do 1.000 MB/s, odnosno brzinu čitanja do 1.050 MB/s što je dvostruko brže u odnosu na prethodni model T5.

Prodaja novog SSD-a počinje ovog mjeseca po cijeni od 129,99 dolara za model s 500 GB memorije, 229,99 dolara za model s 1 TB memorije te 399,99 za model koji ima 2 TB memorije.

Verzija SSD-a T7 Touch bez senzora za otisak prsta pojavit će se u drugom kvartalu ove godine.