Tehnologija
0

SAD će napraviti špijunski avion koji će letjeti brzinom od 6.759 km/h!

Klix.ba
Avion SR-72 će letjeti šet puta brže od brzine zvuka, tačnije 6.759 km/h, što znači da će za jednu minutu moći preći 112,6 km. Radi se o vojnom špijunskom avionu na kojem rade američke kompanije Locheed Martin i Aerojet Rocketdyne.

SR-72 će biti opremljen hipersoničnim projektilima, a moći će napasti mete na bilo kojem kontinentu za manje od sat vremena. Za sada je avion samo vizija i svjetlo dana neće ugledati do 2030. godine.

Kako bi avion ostvario brzinu od nevjerovatnih 6.759 km/h, kompanije Lockheed Martin i Aerojet Rocketdyne aktivno rade na svom projektu, a njihov je zadatak razviti motore koji su sposobni za takve brzine. Motori koji pokreću avione komercijalnih avioprevoznika mogu dostići brzinu dva i po puta veću od brzine zvuka prije nego postanu neefikasni. Drugi motori mogu biti efikasni pri četiri puta većoj brzini od toga, ali za dostizanje brzine od šest maha je potreban hibridni motor, koji koristi turbinu kada avion ne leti prebrzo, a kada je potrebna velika brzina, prelazi na supersonični ramjet.

Kompanija Lockheed želi testirati hipersonične projektile do 2018. godine. Pet godina kasnije kompanija planira testirati verziju sa jednim motorom i sa manje snage, a ukoliko sve prođe po planu, finalna verzija aviona će poletjeti 2030. godine.

No, ovakvi veliki projekti su uvijek pod znakom pitanja. Lockeedov projekt razvoja borbenog aviona F-35 je neslavno dospio na naslovnice medija jer je naskuplji avion ikada napravljen, a još uvijek nije završen, iako je proizvodnja počela 1996. godine.

Činjenica je da bi SR-72 mogao promijeniti način ratovanja, ali da bi to postigao, prvo mora postojati.