Za korisnike mlađe od 15 godina
2

Roditelji mu zabranili Facebook pa kreirao vlastitu društvenu mrežu

Klix.ba
Kada su Zacharyju Marksu s Floride roditelji zabranili da koristi Facebook, umjesto moljakanja i lupanja vratima ovaj 11-godišnjak se odlučio na drugačiji korak - kreirao je Grom Social, društvenu mrežu za svoje vršnjake.

Iako je premlad za pristup Facebooku, Zachary je slagao koliko ima godina i pridružio se mreži. Njegovi roditelji uskoro su to otkrili i primorali ga da deaktivira svoj profil.

"Sve vrijeme sam provodio pričajući sa prijateljima na internetu. Potom sam napravio grešku. Jedan od mojih prijatelja je opsovao i objavio nešto neprikladno, pa sam i ja na to opsovao. Osim toga, na listu prijatelja sam dodao neke odrasle osobe koje nisam poznavao. Samo dan kasnije to je otkrio moj otac, bio je ljut, morao sam izbrisati svoj profil", ispričao je Zach za TechNewsDaily.

Marks je kazao da ga ne zanima nijedna društvena mreža koja već postoji, pa je odlučio osmisliti vlastitu. Nazvao ju je Grom Socials, od "Groms", što u slengu označava veoma mlade korisnike interneta.

Kako bi korisnici bili sigurni, samo roditelji i odrasli kojima to roditelji odobre mogu se pridružiti Grom Socialu. Roditelji o online aktivnostima svoje djece bivaju obaviješteni putem e-maila. Stranica ima ugrađen i filter za jezik, tako da onemogućava bilo kakve psovke.

Podliježe zakonu COPPA, koji služi za zaštitu djece na internetu, ali je u proteklom periodu nailazio na brojne optužbe onih koji smatraju da je neefikasan i protivan ustavu. Ovim zakonom web-stranice, aplikacije i dodaci ne smiju prikupljati informacije o djeci mlađoj od 13 godina bez dopuštenja njihovih roditelja.

Do ovog trenutka Grom Social ima skoro 7.000 članova i otvoren je za sve korisnike mlađe od 15 godina u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.