Dok ugovori čekaju
57

Relativity Space lansirao 3D printanu raketu, ali nije stigla u orbitu

D. B.
Kompanija Relativity Space je konačno lansirala svoju 3D printanu raketu nakon nekoliko neuspješnih pokušaja, no rezultati su ipak pomiješani.

Raketa Terran 1 je uspješno poletjela s iz Cape Canaverala, no do orbite ipak nije stigla. Motor druge faze je radio samo kratko, a još uvijek nije poznato zbog čega je zakazao. Relativity je obećao da će objaviti detalje u narednim danima.

Ipak, uprkos konačnom rezultatu, u kompaniji misiju smatraju uspješnom. Terran 1 je izdržao Max-Q, odnosno maksimalni dinamički pritisak. Raketa nije nosila nikakav teret klijenata, nego prvi metal koji je proizveden pomoću sistema za 3D printanje ove kompanije.

Dva prethodna pokušaja lansiranja propala su zbog problema, bilo je poteškoća s hlađenjem pogonskog goriva tokom prvog pokušaja, dok je drugi upropastila softverska greška koja je dovela do automatskog isključivanja motora nedugo nakon polijetanja.

Relativity koristi "potrošni" Terran 1 da pokaže održivost svoje tehnike 3D printanja prije planiranog lansiranja rakete Terran R za višekratnu upotrebu 2024. godine. Proizvodni proces teoretski omogućava jednostavnije i pouzdanije rakete koje su jeftinije za izradu i koje mogu biti spremne za nekoliko sedmica. To bi u konačnici moglo smanjiti troškove lansiranja satelita u orbitu.

Iako ovo lansiranje predstavlja napredak, pritisak za potpuni uspjeh je sve veći. Relativity već ima ugovore koji uključuju lansiranje satelita kompanije OneWeb, kao i za komercijalnu misiju za Mars dogovorenu s kompanijom Impulse Space. Rivali kao što su SpaceX, Blue Origin i Rocket Lab ne miruju, tako da svaki problem ograničava šanse Relativityja da uspije u svom poslu.