Pomoć pri liječenju kičmenog stuba
3
Razvijene najrealističnije robotske noge
Komentari (9)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
vidi uzgred, ovdje nije rjec o klasicnom robotu u kojemu su programirane odredjjene kolicine informacije koje poticu pogled. Fazon je u razvoju BMI tehnologije, kao oblasti biomedicinskog inzinjeringa. Dakle, formiranje pokreta na osnovu signala koji mozak salje senzorima i mikroprocesoru(filtracija, raspoznavanje, pojavanje i krajnja obrada impulsa, da ne debelim s tim). Revolucija (nadam se) za ljude koji nemaju noge/ruke.
Ublehasi, prica da razvijaju tehniku mozak-racunar interfejsa na nesvjesnom nivou upravljanja, a nisu razvijene ni metode svjesnog slanja naloga cns-a racunaru za kontrolu pokreta. Mi u BiH naravno, nemamo ni plasticne proteze kako treba. Kod nas je biomedicinski inzinjering misaona imenica.
Joj pa zar se i ovdje moramo oko nekih gluposti svađati :/ a covjek ovo sto je reko , pametno je reko. Pozz
@xy mislim da je troll htio reci da je ovaj \"uzgred\" prepametan da visi na ovom portalu, odnosno da je ovaj portal preglup za njega, al hajd :D
@xy mislim da je troll htio reci da je ovaj \"uzgred\" prepametan da visi na ovom portalu, odnosno da je ovaj portal preglup za njega, al hajd :D
Tipicni glupi bosanci .. Kad covjek kaze nesto pametno, odmah \"nije ovaj portal za tebe\" pa jel za tebe tuljane jedan redardirani koji veze s životom nemaš -.- i sve dok su nam ovakvi gradjani, normalno da se nikad ova zemlja nece pocet razvijati!
j***l se sta?
@uzgred Brate nije ovo portal za tebe..
U robotici uvijek je postojao kontrolni mehanizam. Ovdje mi kao novost izgleda to što postoje dvije petlje, svaka za jednu nogu, a onda se vjerovatno vrši razmjena informacija između njih za fino podešavanje. Slušajući jedno predavanje proše godine sam bio prilično iznenađen da robot Big Dog nema nikakvu kontrolnu petlju, nego je baziran na čisto mašinskom nivou (ideja na koju su došli analizirajući stabilnost žohara).