Pomoć pri liječenju kičmenog stuba
3

Razvijene najrealističnije robotske noge

Klix.ba
Američki eksperti su izjavili da su razvili do sada najrealističnije robotske noge sa biološkog aspekta. Oni očekuju da bi im one mogle pomoći da shvate kako bebe uče hodati, kao i kako najbolje liječiti povrede kičmenog stuba.

Naučnici su stvorili sistem za slanje poruka, koji stvara ritmične signale za mišiće, te tako kontrolišu hodanje. Tim sa Univerziteta u Arizoni je uspio replicirati centralni generator ritma (CPG), mrežu nervnih ćelija koja se nalazi u lumbalnom dijelu kičme i koja stvara ritmične mišićne signale. CPG stvara, a onda i kontroliše ove signale tako što sakuplja informacije iz različitih dijelova tijela, koji su uključeni u hodanje, te se tako prilagođava okruženju. To je ono što ljudima dozvoljava da hodaju, a da ne razmišljaju o tome.

Najjednostavnija forma CPG-a se zove polucentar i sastoji se od samo dvije nervne ćelije, koje naizmjenično šalju signale i tako stvaraju ritam, i od senzora za dostavljanje informacija, kao što je trenutak kada noga dotakne tlo.

Tim naučnika vjeruje da bebe u početku imaju samo ovakvu jednostavnu postavku i da onda vremenom razvijaju kompleksnije obrasce za hodanje, prenosi BBC.

"Raniji robotski modeli su samo oponašali ljudske pokrete. Ovim modelom se otišlo dalje, jer on oponaša i kontrolne mehanizme koji pokreću to kretanje. Ovaj model nam daje detaljne informacije o zglobovima, kostima i mišićima za vrijeme hodanja. Pomoću njega bismo možda u budućnosti mogli povezati probleme i povrede ovih dijelova tijela sa nervnim sistemom koji kontroliše hodanje", kazao je Matt Thornton, menadžer laboratorija za analizu hoda.