Smanjenje emisije
26

RAF obavio prvi let korištenjem sintetičkog goriva

D. B.
Britanske Kraljevske zračne snage (RAF) postavile su Guinnessov svjetski rekord nakon što je testni pilot peter hackett obavio prvi let na svijetu korištenjem samo sintetičkog goriva.

Lagani avion Ikarus C42 je poletio s aerodroma Cotswold 2. novembra koristeći sintetičko gorivo britanske kompanije Zero Petroleum, a historijski let je trajao 21 minutu.

Inicijativa je dio većeg napora da se smanji karbonska emisija, a riječ je o RAF-ovom projektu MARTIN u okviru kojeg je razvijeno sintetičko gorivo s viljam smanjenja do 90 posto karbonske emisije po letu bez kompromitovanja performansi aviona.

U svijetu se karonska emisija smanjuje i elektirifkacijom sredstava prijevoza, no vojska nema iste privilegije kao civili te ne može imati mrežu punjača u uadaljenim dijelovima svijeta gdje se u određenom trenutku nalazi. Ipak, vojska je veliki potrošač energije i ne može se zapostaviti kada je riječ o karbonskoj emisiji. Stoga je rješenje sintetičko gorivo. Ono nastaje iskorištavanjem ugljen-dioksida iz zraka i njegovo pretvaranje u gorivo dodavanjem molekula vodika iz vode. Sintetička goriva su privlačna opcija jer isporučuju istu energiju kao i fosilna goriva, ali bez povećanja karbonske emisije. Još važnije, ova goriva se mogu koristiti za konvencionalne motore bez ikakvih modifikacija.

Međutim, i proizvodnja sintetičkog goriva zahtijeva potrošnju energije, no kompanije poput Zero Petroleuma se oslanjaju na obnovljive izvore energije u tom procesu. Američke zračne snage su također zainteresovane za ovu tehnologiju te su sintetičko gorivo koristile kao aditiv fosilnom gorivu za avione. Stoga pokušaj RAF-a za korištenje samo sintetičkog goriva predstavlja hrabar potez.

Prije testnog leta obavljeno je detaljno testiranje sintetičkog goriva u motorima. Ustanovljeno je i da motori pri korištenju ovog goriva rade na manjoj temperaturi, što znači da bi sintetičko gorivo moglo produžiti vijek trajanja motora.

RAF planira uspostaviti Net Zero zračnu bazu do 2025. godine te postati Net Zero sila do 2040. godine. Plan britanske vlade je da dostigne net-zero status do 2050. godine.