Već obavljeno testiranje
15

Putnici na kruzerima Royal Caribbeana dobijaju pristup Starlink internetu

D. B.
Putnici na kruzerima kompanije Royal Caribbean, koja također upravlja kompanijama Celebrity Cruises i Silversea Cruises, uskoro će dobiti pristup SpaceX-ovom satelitskom internetu Starlink.

Royal Caribbean je potvrdio da će opremiti flotu svojih kruzera Starlink tehnologijom kako bi putnici mogli koristiti brži i pouzdaniji internet. Testiranja su već obavljena na jednom od kruzera tokom ljeta, a prvi kruzer koji će 5. septembra zvanično ponuditi Starlink internet bit će Celebrity Beyond. Kompanija očekuje da će usluga biti dostupna na svim kruzerima do prvog kvartala 2023. godine.

Saopćenje Royal Caribbeana nije sadržavalo tehničke detalje poput broja Starlinkovih antena, ali je kompanija obećala da će internet biti dovoljno brz za korištenje streaming servisa i obavljanje videopoziva.

SpaceX-ova internet usluga fokusirana na plovila nazvana je Starlink Maritime, relativno je nova, a trenutno pokriva samo priobalne vode u dijelovima Sjeverne i Južne Amerike uključujući Karibe, kao i Evropu, Australiju i Novi Zeland, no u planu je kompletna pokrivenost svjetskih okeana do prvog kvartala 2023. godine.

SpaceX ima mnogo posla vazanog za Starlink, a između ostalog sarađuje s Hawaiian Airlinesom i charter kompanijom JSX kako bi ponudio putnicima internet tokom leta. Aviokompanija Delta želi pružati istu uslugu. Također, SpaceX je ranije pokrenuo internet uslugu za kampere.