Brz i pouzdan
9

Starlink će omogućiti brzi internet na prvoj privatnoj svemirskoj stanici

D. B.
Kalifornijska kompanija Vast ima snažnu vezu sa SpaceX-om, a sada je potvrdila da njen Haven-1 biti prva operativna privatna svemirska stanica, koja će biti lansirana u svemir pomoću rakete Falcon 9 tokom 2025. godine, međutim, to nije sve.

Vast je saopćio da će Haven-1 postati prva svemirska stanica opremljena Starlinkovim laserskim terminalom, što će posadi stanice omogućiti pristup brzom internetu dok bude letjela oko naše planete velikom brzinom.

Novi dogovor dodatno osnažuje vezu Vasta i SpaceX-a, kompanija već ima nekoliko nekadašnjih uposlenika SpaceX-a u svom timu, a među njima je tehnički direktor Alex Hudson koji je donedavno bio potpredsjednik za avioniku u kompaniji vlasnika Elona Muska.

Direktor Vasta Max Haout je govorio o tome šta donosi Starlink szanici Haven-1.

"Ako vam treba brzi internet niske latencije te konstantna konekcija na svemirskoj stanici u orbiti 2025. godine, SpaceX-ov Starlink je jedina opcija. Očekujemo da će njihova mreža i vodeća pozicija u tehnologiji nastaviti ubrzavati tokom vremena, zbog toga smo odušeljeni što imamo šansu udružiti se sa SpaceX-om u korištenju njihove prve laserske povezivosti na svemirskoj stanici. Starlinkov laserski terminal spojen na Haven-1 omogućit će posadi internet velike brzine i niske latencije. Vanjske kamere i naučni instrumenti će također imati koristi od povezivosti niske latencije", izjavio je on.

Međunarodna svemirska stanica (ISS) trenutno koristi internet brzine oko 600 Mbp/s, što će Haven-1 s lakoćom nadmašiti.

SpaceX-ov Starlink internet omogućio je ljudima na Zemlji da žive idilične off-the-grid živote, a također je povezao civile u regijama razorenim ratovima poput Ukrajine.

Nedavno je Starlink dokazao svoj kvalitet jer je SpaceX uživo prenosio testni let rakete Starship. Starlinkov terminal je slao impresivne snimke leta Starshipa orbitalnim svemirom. Konekcija je ostala stabilna čak i kad je Starship bio "obavijen" loptom plazme dok je ponovo ulazio u atmosferu Zemlje.

Posada svemirske stanice Haven-1 će moći povezati i svoje lične uređaje sa Starlinkom putem Wi-Fi mreže, a to će im osigurati stalni pristup brzom internetu. Na taj način će moći raditi streamove iz svemira i biti u kontaktu s ljudima na Zemlji.

Vast je također potvrdio da će i buduće svemirske stanice također koristiti Starlink internet.