Tehnologija
617

"Promijenili smo sve": Ovo su iPhone 6S i iPhone 6S Plus i imaju 3D touch

Klix.ba
(Foto: EPA)
"Predstavljam vam iPhone 6S i iPhone 6S Plus", kazao je šef Applea Tim Cook na vrhuncu večerašnje svečanosti u San Francisku.

Dodao je da je iPhone promijenio svijet i da iako izgledaju poznato, ovi novi pametni telefoni donose sasvim drugačije iskustvo jer su u potpunosti promijenjeni i učinjeni najnaprednijim na svijetu. Naravno, govorio je o hardverskim unapređenjima.

Najinovativnija karakteristika koju su istakli je 3D dodir koji omogućava da jačinom pritiska na ekran koristite dodatne opcije.

IPhone 6S dolazi u četiri boje - zlatna, srebrna, siva i roza, te sa dvije veličine ekrana, od 4,7 i 5,5 inča.

Istaknuto je da je aluminij koji je korišten pri izradi ovog telefona nova vrsta aluminija koja se koristi u avioindustriji.

Novi modeli iPhonea imaju A9 čip koji je 70 posto brži, a nova iSight kamera ima 12 megapiksela.

Na iPhoneu će prvi put biti moguće snimati video 4K rezolucije, a prednja kamera za pravljenje selfija sada ima pet megapiksela.

Predstavljena je i nova funkcija Live Photos koja omogućava svojevrsno "oživaljavanje" fotografija 3D pritiskom na neke njihove dijelove pri čemu se oni pomiču ili se uključuje zvuk zahvaljujući snimljenim GIF animacijama.

Cijena iPhonea 6S za američko tržište iznosit će 199 dolara (16 GB), 299 dolara (64 GB) i 399 dolara (128 GB). iPhone 6S Plus bit će skuplji za 100 dolara u svakoj verziji. Narudžbe kreću 12. a isporuke 25. septembra.