Štedljiva i luksuzna
21

Prodaje se prva "zelena" superjahta za 23,5 miliona eura

Klix.ba
Nova superjahta će, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, dizajnu i hibridnom motoru, omogućiti plovidbu pri kojoj se planeta neće zagađivati.

Jahta Columbus Sport 130' Hybrid će imati pogon koji je kombinacija struje i dizela, a cilj je smanjti emisiju štetnih gasova. Tu je i posebna zaštita koja onemogućava curenje ulja u more. Proizvođač tvrdi da je ovo prva ekološki prihvatljiva jahta koja doprinosi očuvanju planete.

Na lukusuzu jahte se nije štedjelo. Tu su tri kabine i paluba nazvana "klub na plaži", koja je dovoljna za opuštanje i sunčanje osam ljudi. Jahta Columbus Sport se gradi u talijanskom brodogradilištu Palumbo, a bit će završena do 2013. godine, kada će biti objavljene i njene specifikacije.

Jahta je duga 36,5 metara i napravljana je od aluminija. Njena lagana struktura znači da je potrebno i manje energije za pokretanje.

Brodogradilište Palumbo je saopćilo da će jahta ispunjavati posljednje zakonske regulative. Pokretat će je dvostruki dizelski i električni motor. Koristeći samo električni pogon, jahta će moći ploviti brzinom 7,5 čvorova. Kada je potrebna veća brzina, za to je zadužen dizelski motor. Jahta također emituje mnogo manje buke jer su električni motori tiši.

U unutrašnjosti vlada pravi luksuz. Tu su veliki prozori u glavnoj prostoriji koja je nazvana salonom. U unutrašnjosti je korišten mermer. Na jahti može komotno boraviti osam osoba.

Jednu od najluksuznijih jahti posjeduje suosnivač kompanije Microsoft Paul Allen. Kupio ju je 2009. godine. Ona nudi mjesto za 60 ljudi, tu su dva helikoptera, vlastita podmornica, košarkaški teren i muzički studio, kao i vozilo na daljinsko upravljanje, koje se kreće po morskom dnu. Za sedmodnevno korištenje jahte je potrebno utrošiti 302.000 dolara.