Oblikovao je budućnost
18

Prije skoro 40 godina pojavili su se prvi "Windowsi", pogledajte kako su izgledali

B. H.
Foto: Wikicommons
Foto: Wikicommons
Na današnji dan prije tačno 37 godina kompanija Microsoft je izbacila prvu verziju operativnog sistema Windows.

Windows 1.0, koji je 20. novembra 1985. predstavio suosnivač Microsofta Bill Gates, postavio je temelje revolucionarne ere u svijetu računara.

Prije više od tri desetljeća svijet računara bio znatno drugačiji. Windows 1.0 bio je Microsoftov prvi operativni sistem s grafičkim korisničkim sučeljem (GUI), koji je nudio okruženje prilagođeno korisniku u usporedbi sa tekstualnim sučeljima koja su u to vrijeme dominirala tržištem.

Lansiranje Windowsa 1.0 označilo je odmak od operativnog sistema MS-DOS, pružajući korisnicima vizualno iskustvo koje uključuje mogućnosti multitaskinga, ikone, menije i kao i kursor za koji je korišten računarski miš.

Od izdavanja sistema Windows 1.0, Microsoft je nastavio s inovacijama, izdajući sljedeće verzije koje su oblikovale svijet računara

Windows 95 predstavio je legendarni izbornik Start, dok je Windows XP donio stabilniju platformu lakšu za korištenje. Windows 7 i Windows 10 dodatno su poboljšali korisničko iskustvo i predstavili mnoštvo novih funkcija, čime je Windows postao poznat širom svijeta.

U današnje vrijeme Windows se nastavlja razvijati, a Windows 11 je najnovija iteracija, koja nudi elegantan dizajn, poboljšane performanse, funkcije sve u cilju poboljšane produktivnosti.

S naslijeđem koje obuhvaća gotovo četiri desetljeća, Windows ostaje simbol inovacije i prilagodljivosti u svijetu tehnologije koji se stalno mijenja.