Tehnologija
0

Prekrivajte ili gasite web-kameru kada je ne koristite

Klix.ba
Organizacija Childnet International, koja se bavi zaštitom djece na internetu, upozorila je vlasnike kompjutera da hakeri mogu preuzeti kontrolu nad njihovim kamerama bez znanja, te da bi ih zbog toga trebali prekrivati ili isključivati kada ih ne koriste.

Jednom kada vaš kompjuter bude zaražen Trojan virusom, a to se dešava kada posjetite pogrešne stranice ili otvorite dodatke u mailovima koji ga sadrže, kriminalci preuzimaju kontrolu nad web-kamerom bez vašeg znanja. Ovaj tip hakiranja postao je unosan biznis. BBC je otkrio cijelu industriju koja je fokusirana na kupovinu i prodaju pristupa kompromitovanim web-kamerama, posebno onih čije su vlasnice žene.

Najbolja zaštita od ovakvih napada jeste da redovno osvježavate antivirusni softver, ali možete i okrenuti web-kameru prema zidu, prekriti je ili isključiti kada je ne koristite.

Nezavisni kompjuterski sektori apeliraju na korisnike da ne paničare zbog izvještaja, ali da obrate pažnju na svoju sigurnost.

"Ideja o lijepljenju stikera preko kamera je vrlo česta među većinom paranoidnih članova hakerske zajednice. Ali to može poslužiti svima", rekao je Josh White, istraživač Oxford Internet instituta za BBC.

Vezani članci